Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη – Τουλάχιστον 10 νεκροί
- 28/08/2024, 08:50
- SHARE
Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν δέκα Παλαιστίνιοι σε εφόδους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε κοινότητες του βόρειου τμήματος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Τζενίν, άλλοι τέσσερις σε βομβαρδισμό οχήματος σε κοντινό χωριό και ακόμη τέσσερις σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη Τούμπας, διευκρίνισε ο Άχμεντ Τζιμπρίλ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, κίνημα που χαρακτηρίζεται σύμμαχος της Χαμάς, κατήγγειλε «ευρείας κλίμακας επίθεση σε πόλεις και καταυλισμούς (προσφύγων) στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη», εκτιμώντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει «να μεταφέρει τον πόλεμο» στην περιοχή αυτή, ενόψει της «προσάρτησής της».
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ήδη τεταμένη, εκτραχύνθηκε περαιτέρω.
Περισσότεροι από 650 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών ή εβραίων εποίκων, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Πολλοί ήταν οπλισμένοι μαχητές παλαιστινιακών κινημάτων, άλλοι νεαροί που πέταγαν πέτρες, άλλοι πολίτες που δεν είχαν καμιά ανάμιξη σε επεισόδια.
Στην άλλη πλευρά, τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες και μέλη της συνοριοφρουράς, έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Το Ισραήλ έπληξε όχημα στον βορειοανατολικό Λίβανο
Ισραηλινό αεροσκάφος στοχοποίησε όχημα που κινείτο στον βορειοανατολικό Λίβανο αργά χθες Τρίτη το βράδυ, δήλωσαν δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στα σώματα ασφαλείας, με τη μια να σημειώνει πως μετέφερε οπλισμό.
Σύμφωνα με τις πηγές, το πλήγμα έγινε εναντίον ανοικτού ημιφορτηγού κοντά στη Σάατ, σε απομακρυσμένη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και ο οδηγός επιβίωσε. Σύμφωνα με τη μια από τις πηγές, μετέφερε εκτοξευτήρα ρουκετών που είχε υποστεί ζημιά για να επισκευαστεί.
Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «εχθρικό αεροσκάφος» που εξαπολύθηκε από τον Λίβανο τραυμάτισε στρατιώτη τους, χωρίς να διευκρινίσει περί τι είδους αεροσκάφους επρόκειτο, αν και το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά γενικά επιτίθεται στο βόρειο Ισραήλ με drones.
Ο στρατιώτης διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρόσθεσαν ότι εντόπισαν «πυρήνα τρομοκρατών» σε «στρατιωτική δομή» στην Οντάισα, στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι βομβάρδισε το κτίριο και εξάλειψε τον πυρήνα. Ανέφεραν επίσης πως το πυροβολικό έπληξε επίσης θέσεις στη Σεμπάα και στη Γιαρίν, επίσης στον νότο.
Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ανέφερε χθες ότι ρουκέτα έπεσε κοντά σε θέση της στον νότο, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον εκτοξεύθηκε.
Την Κυριακή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η λιβανική Χεζμπολά ενεπλάκησαν στις πιο εντατικές ανταλλαγές πυρών εδώ τους δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο την εντεινόμενη ανησυχία πως η ένοπλη σύρραξη θα γενικευτεί, ότι θα προκληθεί ανάφλεξη στην περιφέρεια.
Το Ισραήλ ανέφερε πως απέτρεψε ευρύτερη επίθεση καταστρέφοντας εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών και πυραύλων του σιιτικού κινήματος. Ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διαβεβαίωσε ότι η επίθεση, σε αντίποινα για τον θάνατο του κορυφαίου στελέχους της οργάνωσης Φουάντ Σουκρ τον περασμένο μήνα, ήταν επιτυχής.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ μετά από γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν να προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό το Ισραήλ, με επιστολή της προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου σήμερα.
Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παροτρύνει επίσης την ΕΕ να μην επενδύει και να μην προχωρά σε εμπορικές ανταλλαγές με ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που πρόσφατα κρίθηκαν για ακόμη μια φορά παράνομοι σε γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης.
Η έκκληση της Αμνηστίας να υιοθετηθεί πιο αυστηρή πολιτική από πλευράς ΕΕ καταγράφεται ενόψει συνεδρίασης του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο οποίο αναμένεται να συζητηθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει 11 μήνες, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Τον Ιούλιο, το ΔΔ τόνισε πως η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ για σχεδόν εξήντα χρόνια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν. Η ιστορική γνωμοδότηση, παρότι νομικά μη δεσμευτική, τονίζει ακόμη πως η πολιτική του Ισραήλ ως προς τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ισοδυναμεί με παράνομη προσάρτηση.
Το Διεθνές Δικαστήριο υπενθύμισε πως τα κράτη μέλη του -στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι 27- έχουν υποχρέωση να μην υποστηρίζουν την κατοχή, ούτε να αποδέχονται το status quo που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ.
Για τη Διεθνή Αμνηστία, τα κράτη μέλη της ΕΕ, προμηθεύοντας «όπλα, τεχνολογία και εξοπλισμό» στο Ισραήλ, παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε στον Ύπατο Εκπρόσωπό της κ. Μπορέλ.
Η ΜΚΟ παρότρυνε ακόμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, για να διαπιστώσει κατά πόσον το Ισραήλ συμμορφώνεται προς διεθνείς υποχρεώσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρακτικά το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλει ήδη στην Κομισιόν η Ιρλανδία και η Ισπανία, με την υποστήριξη της Σλοβενίας.