Νέα κίνητρα και φοροεκπτώσεις: Στήριξη μικρών επιχειρήσεων για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα

Νέα κίνητρα και φοροεκπτώσεις: Στήριξη μικρών επιχειρήσεων για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα
Photo: pixabay.com
Η κυβέρνηση εισάγει ένα νέο πλαίσιο με στοχευμένα κίνητρα και αυξημένες φοροεκπτώσεις για να βοηθήσει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ανοίγοντας τον δρόμο για φθηνή χρηματοδότηση και στρατηγικές συνέργειες με τη βιομηχανία.

Η κυβέρνηση προωθεί στοχευμένα κίνητρα και διευκολύνσεις για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους ιδεών, μέσω ενός νέου νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Το πλαίσιο περιλαμβάνει αυξημένες φοροεκπτώσεις και χρηματοδότηση για τη μεγέθυνση των μικρών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα μπορούν να αξιοποιήσουν φορολογικές εκπτώσεις για τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν, επιτρέποντάς τους να αντλήσουν κεφάλαια έως 5 εκατ. ευρώ μέσω του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι φοροεκπτώσεις μπορεί να υπερβαίνουν το 100% των δαπανών, διευκολύνοντας τις μικρές επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση του κόστους που συνεπάγεται η ανάπτυξή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης την αναμόρφωση του πλαισίου κινήτρων για συνέργειες και συμπράξεις με τη βιομηχανία και μεγάλες εταιρείες, προωθώντας φοροαπαλλαγές για συγχωνεύσεις μικρών με μεγάλες επιχειρήσεις. Οι νέες παρεμβάσεις αναμένεται να ενισχύσουν τη φορολογική μείωση, η οποία μέχρι τώρα κρινόταν περιορισμένης αποδοτικότητας.

Επιπλέον, στο σχέδιο κινήτρων προβλέπεται η συμπερίληψη και των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως δικηγόρων, λογιστών, αρχιτεκτόνων και προγραμματιστών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να επωφεληθούν από τα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην Ελλάδα, περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται, με το 95% αυτών να απασχολούν έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: