Σε συνεχή συναγερμό η Γερμανία: Η αστυνομία σκότωσε άνδρα οπλισμένο με μαχαίρια στη Μερς

Σε συνεχή συναγερμό η Γερμανία: Η αστυνομία σκότωσε άνδρα οπλισμένο με μαχαίρια στη Μερς
Vehicles of the German police are seen outside the Grugahalle, venue of the second and last day of the party congress of Germany's far-right Alternative for Germany (AfD) party, in Essen, western Germany on June 30, 2024. The far-right AfD declared its ambition to rise to power in Germany as its party congress kicked off on June 29 with clashes between hooded demonstrators and police, just weeks after it scored record EU election results. (Photo by Volker Hartmann / AFP) Photo: AFP
Αύξηση των απελάσεων στη Γερμανία το 2024 εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων.

Άνδρας που καταγγέλθηκε πως επιτέθηκε με μαχαίρια σε διερχόμενους στη Μερς, στη δυτική Γερμανία, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών χθες Τρίτη, μερικές ημέρες μετά την θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι στην κοντινή πόλη Ζόλινγκεν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η άμεση δράση έλαβε τηλεφωνική κλήση περί τις 14:45 (τοπική ώρα· 15:45 ώρα Ελλάδας) χθες κι ενημερώθηκε πως άνδρας «επιτέθηκε και απείλησε διερχόμενους» στην πόλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Ντούισμπουργκ.

Αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο, γερμανό υπήκοο, 26 ετών, που αποπειράθηκε «να τους επιτεθεί κραδαίνοντας δυο μαχαίρια», κατά την ανακοίνωση.

Οι άνδρες της αστυνομίας τον πυροβόλησαν και «τραυματίστηκε θανάσιμα».

Ουδείς άλλος τραυματίστηκε.

Το περιστατικό καταγράφεται καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε συναγερμό αφού τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι που διαπράχθηκε την Παρασκευή, εν μέσω υπαίθριου φεστιβάλ στη Ζόλινγκεν, περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Μερς.

Σύρος 26 ετών, που βαραίνουν υποψίες ότι συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κατηγορείται για την ενέργεια αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από τις γερμανικές αρχές.

Αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα προχθές Δευτέρα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε να κάνει πιο αυστηρή τη γερμανική νομοθεσία για τα όπλα, «ιδιαίτερα ως προς τη χρήση μαχαιριών».

Η ενίσχυση του ελέγχου των όπλων θα γίνει «πολύ γρήγορα», υποσχέθηκε ο κ. Σολτς.

Η επίθεση στη Ζόλινγκεν αναζωπύρωσε τον διάλογο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη χώρα κι αύξησε περαιτέρω την πίεση στον κ. Σολτς και στην κυβέρνησή του, καθώς πλησιάζουν καίριας σημασίας κρατιδιακές εκλογές την Κυριακή.

Ο φερόμενος ως δράστης της θα έπρεπε κανονικά να είχε απελαθεί στη Βουλγαρία, τη χώρα όπου έκανε αρχικά την είσοδό του στην ΕΕ, όμως κατά τα φαινόμενα μπόρεσε να ξεφύγει με ευκολία από τη διαδικασία απέλασής του.

Προχθές, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς υπογράμμισε πως οι αρχές της Γερμανίας θα «κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους προκειμένου οι άνθρωποι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένουν στη Γερμανία να επαναπατρίζονται και να απελαύνονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση των απελάσεων στη Γερμανία το 2024 εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων

Ο αριθμός των απελάσεων μεταναστών από τις αρχές της Γερμανίας αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, αποκαλύπτουν δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, μερικές ημέρες μετά την φονική επίθεση νεαρού φερόμενου ως τζιχαντιστή με μαχαίρι στη Ζόλινγκεν, που αναζωπύρωσε για ακόμη μια φορά τον πολιτικό διάλογο και τις αλληλοκατηγορίες στη χώρα για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο από το κόμμα Die Linke («Η Αριστερά»), το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο απελάθηκαν 9.465 μετανάστες, έναντι 7.861 την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Συνολικά το 2023 απελάθηκαν 16.430 άνθρωποι, αριθμός αυξημένος από το 2022, όταν είχαν γίνει περίπου 13.000 απελάσεις.

Από τους ανθρώπους που απελάθηκαν μέχρι στιγμής φέτος οι περισσότεροι ήταν υπήκοοι Τουρκίας (915), Γεωργίας (839), Βόρειας Μακεδονίας (774), Αφγανιστάν (675), Αλβανίας (586) και Συρίας (534), πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών.

Το τρέχον διάστημα, δεν γίνονται απελάσεις στο Αφγανιστάν και στη Συρία. Κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησαν όμως αλλαγή της ισχύουσας πολιτικής, μετά τον θάνατο αστυνομικού για τον οποίο κατηγορήθηκε αφγανός πρόσφυγας τον Μάιο.

Την επίθεση με μαχαίρι στη Ζόλινγκεν την Παρασκευή, η οποία είχε απολογισμό τρεις νεκρούς, διέπραξε πρόσφυγας από τη Συρία που φέρεται να είναι οπαδός της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Χονδρικά το ένα τρίτο των απελάσεων είχε προορισμό άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τους τρέχοντες κανονισμούς της ΕΕ για το άσυλο, οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στη χώρα όπου οι πρόσφυγες κάνουν την αρχική είσοδο στην επικράτεια κράτους μέλους.

Ο αριθμός των απελάσεων το πρώτο εξάμηνο ήταν εντυπωσιακά μικρότερος από αυτόν των αποτυχημένων προσπαθειών να απελαθούν πρόσφυγες και μετανάστες: οι τελευταίες ήταν περίπου 14.500. Οι λόγοι για την αποτυχία των διαδικασιών απέλασης ήταν διάφοροι, από ακυρώσεις πτήσεων ως δικαστικές διαδικασίες, από ασθένεια ως αδυναμία εντοπισμού των ενδιαφερόμενων.

Η Κλάρα Μπούνγκερ, βουλεύτρια του Die Linke, τόνισε ότι οι απαιτήσεις να αυξηθούν οι απελάσεις δεν έχουν καμιά σχέση με το πρόβλημα της τρομοκρατίας. «Οι απελάσεις δεν είναι μέτρο πρόληψης του εγκλήματος. Δεν θα περιορίσουν τον ισλαμισμό», ανέφερε, καλώντας να προωθηθούν πολιτικές πρόληψης του εγκλήματος και κοινωνικής ένταξης, ιδίως των νέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: