Η Κίνα μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση και οι πολίτες ζουν περισσότερο κατά δύο χρόνια

Η Κίνα μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση και οι πολίτες ζουν περισσότερο κατά δύο χρόνια
Photo: pixabay.com
Ο νέος στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι να μειώσει την αιθαλομίχλη στις μεγάλες πόλεις κατά 10% από τα επίπεδα του 2020 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η Κίνα κατάφερε να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 41% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου του Σικάγο, προσθέτοντας δύο επιπλέον χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του μέσου Κινέζου πολίτη. Η επιτυχία αυτή αποδίδεται στη σκληρή εφαρμογή αυστηρότερων δημόσιων πολιτικών, που ξεκίνησαν με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ποιότητα του Αέρα το 2013, όταν η χώρα βίωσε την κορύφωση της επιβλαβούς αιθαλομίχλης.

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν περιλάμβαναν περιορισμούς στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, περικοπές στην παραγωγή χάλυβα και απαγορεύσεις λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Παράλληλα, η χώρα υιοθέτησε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προχώρησε σε μετάβαση από τον άνθρακα σε καθαρότερο φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι οι προσπάθειες της Κίνας έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την ποιότητα του αέρα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, με τα επίπεδα ρύπανσης να παραμένουν 5,6 φορές υψηλότερα από τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο νέος στόχος της κινεζικής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, είναι να μειώσει την αιθαλομίχλη στις μεγάλες πόλεις κατά 10% από τα επίπεδα του 2020 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η επιτυχία αυτού του στόχου θα μπορούσε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της χώρας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει ένα παγκόσμιο πρόβλημα με ανισότητες, καθώς οι άνθρωποι στις χειρότερα πληγείσες περιοχές αναπνέουν αέρα που είναι έξι φορές πιο μολυσμένος από εκείνους που ζουν σε περιοχές με την καθαρότερη ατμόσφαιρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσδόκιμου ζωής τους κατά μέσο όρο 2,7 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: