Σνάμπελ (ΕΚΤ): «Προσεκτική χαλάρωση επιτοκίων για να μην επιστρέψει ο πληθωρισμός»
- 30/08/2024, 12:45
- SHARE
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να προχωρήσει βιαστικά στη μείωση των επιτοκίων, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον πληθωρισμό να επιστρέψει στον στόχο του 2%, δήλωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει σε μεγάλο βαθμό τις βασικές προβλέψεις της ΕΚΤ και έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος του 2025, η Σνάμπελ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παραμένει υψηλός και θα μπορούσε να επιβραδύνει την ευρύτερη αποκλιμάκωση.
«Η πορεία προς τη σταθερότητα των τιμών εξαρτάται από κρίσιμα στοιχεία, και ως εκ τούτου η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσοχή», δήλωσε σε ομιλία της στο Ταλίν της Εσθονίας. «Ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων δεν μπορεί να είναι μηχανικός, αλλά πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα και αναλύσεις».
Οι αγορές αναμένουν δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος, με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να αναμένεται να προχωρήσουν σε μια δεύτερη μείωση στις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι δηλώσεις της Σνάμπελ έρχονται σε ευθυγράμμιση με τις προειδοποιήσεις άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να βιαστούν να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι της ΕΚΤ είναι ορατοί αλλά δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, τόνισε ότι η επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη.
Παρόλο που πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη έχουν περιοριστεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί σε χαμηλό τριών ετών, η Σνάμπελ προειδοποίησε ότι ο τρέχων πληθωρισμός ενδέχεται να υποτιμά τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η νομισματική πολιτική.
«Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός στο 4,4%, κυρίως λόγω των συνεχών πιέσεων στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ο αποπληθωρισμός έχει ουσιαστικά σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο», ανέφερε.