Γιατί οι τεχνολογικοί ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις ΗΠΑ
- 01/09/2024, 13:11
- SHARE
Του Samuel Burke
Ήταν η στιγμή που ο Βρετανός επιχειρηματίας Rich Pleeth φοβόταν, αλλά ήξερε ότι ερχόταν και ήταν προετοιμασμένος γι’ αυτήν.
«Είμαστε σύμφωνοι», του είπε ο Αμερικανός επενδυτής. «Αλλά θα χρειαστούμε η εταιρεία σου να αποκτήσει έδρα στο Ντελαγουέρ»
Ο Pleeth, συνιδρυτής της Fin Sustainable Logistics, ήταν ενθουσιασμένος με την επένδυση των Αμερικανών και την όλη επαφή μαζί τους, αλλά η απογοήτευσή του με το τεχνολογικό οικοσύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν έκδηλη.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αρκετά επιτυχημένα exits», λέει ο Pleeth. «Επομένως, όλοι απεχθάνονται το ρίσκο και η όρεξη είναι σημαντικά χαμηλότερη».
Επιφανειακά, η τεχνολογική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει …πιάσει φωτιά. Συγκέντρωσε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2024, ξεπερνώντας την Κίνα για να διεκδικήσει τη Νο. 2 θέση παγκοσμίως σε χρηματοδότηση, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος αυτής της χρηματοδότησης προέρχεται από τις ΗΠΑ. Πρόσφατα, το CapitalG με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το ανεξάρτητο fund ανάπτυξης της Alphabet, επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια στη βρετανική νεοτράπεζα Monzo.
Η έλλειψη εγχώριων επενδύσεων στο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του Brexit, των συναλλαγματικών διακυμάνσεων και των ριζωμένων αντιλήψεων που απορρέουν από την κουλτούρα.
Ένας σίγουρος τρόπος για να λάβετε χρηματοδότηση είναι να έχετε μια εταιρεία pre-seed που ήδη δημιουργεί έσοδα. Πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν ιδρυτές των οποίων οι οικογένειες μπορούν να τους βοηθήσουν να απογειωθούν.
«Είναι πραγματικά λυπηρό», επισημαίνει ο Pleeth, «διότι σημαίνει ότι πρωτίστως οι άνθρωποι που έχουν αρκετό πλούτο είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν μια startup και να χρηματοδοτήσουν τον εαυτό τους».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί ακολουθούν την αντίθετη προσέγγιση: να βοηθούν τους ανθρώπους από τα κάτω προς τα πάνω. «Όταν πηγαίνω στην Αμερική, οι VC μου λένε: ‘Γεια σου, να σου γνωρίσουμε αυτόν κι εκείνον’. Αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο συγκρατημένοι. Είναι μια νοοτροπία που παραπέμπει στα σχολεία των ελίτ. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι θέλουν να πετύχετε, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι κρατούν τις διασυνδέσεις τους για τον εαυτό τους. Είναι ένα παιχνίδι δύναμης».
Ο Pleeth έχει υιοθετήσει μια πολιτική σύνδεσης όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων και ζητά, σε αντάλλαγμα, να κάνουν το ίδιο σε κάθε συγκυρία.
Η Kritika Amarnath, διευθύνουσα σύμβουλος της Beach Level Associates, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες συγκέντρωσης κεφαλαίου για νεοφυείς επιχειρήσεις, λέει ότι δεν αρκεί μόνο να συνδέεις ανθρώπους. Καθοδηγεί τους πελάτες της να δικτυώνονται ακατάπαυστα, μεταξύ άλλων με άτομα που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ.
«Οι Αμερικανοί δεν ντρέπονται», λέει η Amarnath με έδρα το Λονδίνο. «Επικοινωνούν άνετα με όλους. Αντιθέτως, οι Βρετανοί διστάζουν και θεωρούν ντροπιαστικό να απευθύνονται σε κάποιον με τον οποίο δεν έχουν μιλήσει ποτέ».
Άλλες βαθιά ριζωμένες συμπεριφορές που απορρέουν από την κουλτούρα παίζουν επίσης ρόλο.
«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των ιδρυτών στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζει η Amarnath. «Ένας Αμερικανός ιδρυτής λέει: ‘Θα αξίζω ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Πηγαίνω σε αρχική δημόσια προσφορά. Και δεν θα σε αφήσω να μου πεις το αντίθετο’. Φυσικά, μερικές από αυτές τις περιπτώσεις είναι απλώς αχαλίνωτος ενθουσιασμός για κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ, αλλά ενθαρρύνω τους Βρετανούς πελάτες μου να αντλούν τα κατάλληλα διδάγματα από αυτά τα παραδείγματα και να θέτουν υψηλούς στόχους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- ΔΕΘ: «Κλειδώνουν» τα μέτρα στήριξης για στέγαση και οι κοινωνικές παροχές – Οι 4 άξονες
- Αποκαλυπτική έρευνα: Ποιοι εργαζόμενοι είναι περιζήτητοι από τις επιχειρήσεις
- Νέος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία – Στις 13 Σεπτεμβρίου η κρίσιμη ετυμηγορία της Moody’s
Πηγή: fortune.com