Νέο ορόσημο για την ελληνική οικονομία – Εγκρίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης η 4η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ

Νέο ορόσημο για την ελληνική οικονομία – Εγκρίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης η 4η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ
epa04549652 A Greek flag flutters behind a statue of ancient philosopher Socrates at the Athens Academy, in Athens, Greece 7 January 2015. Amidst speculations on the Greek economy, the Greek people will decide on their next government on 25 January. EPA/YANNIS KOLESIDIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αυτή την εβδομάδα. Αυτή θα είναι η τέταρτη δόση που λαμβάνει η χώρα μας, αυξάνοντας το συνολικό ποσό επιχορηγήσεων και δανείων στα 18,2 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 36 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα.

Η νέα αυτή έγκριση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του τέταρτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας, καθώς τον Ιούλιο εκταμιεύθηκαν ήδη 2,3 δισ. ευρώ από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου. Συνολικά, με την έγκριση αυτή, η χώρα μας έχει λάβει πάνω από το 50% των διαθέσιμων πόρων, ποσοστό που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξεπερνά το 33%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η απορρόφηση των κονδυλίων και η πρόοδος των έργων προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό. Στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 12,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επόμενος σταθμός για τη χώρα είναι ο Οκτώβριος, οπότε και θα υποβληθεί η αίτηση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια και τα 1,3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις. Για να εγκριθεί αυτή η δόση, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει 29 δύσκολα ορόσημα και να συμβασιοποιήσει νέα δάνεια του Ταμείου ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ για φέτος, οδηγεί στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει στην οικονομία περίπου 5,5 δισ. ευρώ, και αναμένεται να εισρεύσουν ακόμα 7 δισ. ευρώ μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Το 2023, η Ελλάδα έλαβε 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καλύπτοντας τον στόχο. Για φέτος, ο στόχος έχει τοποθετηθεί στα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ για το 2025 και το 2026 ο στόχος είναι στα 5 δισ. ευρώ κάθε έτος.

Στην τέταρτη δόση, υπήρξε κίνδυνος απώλειας κονδυλίων λόγω καθυστερήσεων σε έργα όπως η διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Ελαιώνα και η ενεργειακή αναβάθμιση εμπορικών κτηρίων. Η δόση εγκρίθηκε, αλλά αν τα καθυστερημένα ορόσημα δεν ολοκληρωθούν, θα μεταφερθούν στην πέμπτη δόση, προσθέτοντας προαπαιτούμενα για την εκταμίευσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: