Επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας: Ανάπτυξη υπό πίεση από τα αυξημένα επιτόκια

Επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας: Ανάπτυξη υπό πίεση από τα αυξημένα επιτόκια
epa06937818 A currency exchange office worker counts Turkish Liras in Istanbul, Turkey, 09 August 2018. Reports on 09 August state Turkish Lira hit record low against major currencies, recording 5.42 liras against the US dollar. The Turkish currency had plunged by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας επιβραδύνθηκε σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας παρουσίασε επιβράδυνση κατά το δεύτερο τρίμηνο, τόσο σε τριμηνιαίο όσο και σε ετήσιο επίπεδο, λόγω των αυξημένων επιτοκίων δανεισμού που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 1,4% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2,5%, από το αναθεωρημένο 5,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,5% σε τριμηνιαία βάση και ετήσια ανάπτυξη 3,2%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Η ισχυρή ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αυξημένη εγχώρια ζήτηση, η οποία ενισχύθηκε λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και των προσδοκιών για αυξήσεις τιμών, που οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει δραματικά το επιτόκιο αναφοράς, φτάνοντάς το στο 50%, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες των νοικοκυριών και να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, ο οποίος πλέον υπερβαίνει το 60%.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης κατά το τρίτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των αυξημένων επιτοκίων.

Ωστόσο, η περιοριστική νομισματική πολιτική έχει πλήξει ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως τη μεταποίηση και την κλωστοϋφαντουργία. Κορυφαίοι επιχειρηματίες στον τομέα της ένδυσης έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη μειωμένη ζήτηση στο εξωτερικό, τον υψηλό πληθωρισμό και τη δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: