Deutsche Bank: Μεγάλος χαμένος το Χρηματιστήριο Αθηνών στον ταραχωδη Αύγουστο

Deutsche Bank: Μεγάλος χαμένος το Χρηματιστήριο Αθηνών στον ταραχωδη Αύγουστο
People walk in Athens stock exchange on February 11, 2016. Greek stocks shed over 6 percent in value amid a broader European slide fueled by oil price worries and global economy fears. The Athens stock exchange fell to 421.25 points at around midday, with the economic climate in Greece also burdened by concerns over the country's tortuous reform talks with its EU-IMF creditors. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Καταλυτικός παράγοντας της αναταραχής ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, στις 2 Αυγούστου.

Με απώλειες 3,1%, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε ανάμεσα στις χειρότερες επιδόσεις στις αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank τον Αύγουστο. Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος περιγράφει τον μήνα ως εξαιρετικά ταραχώδη για τις αγορές, με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να εκτοξεύεται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Μάρτιο του 2020, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας.

Καταλυτικός παράγοντας της αναταραχής ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, στις 2 Αυγούστου. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες από τις προβλέψεις (114 χιλιάδες τον Ιούλιο έναντι των προβλεπόμενων 175 χιλιάδων), ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, ενεργοποιώντας τον «Sahm rule». Ο κανόνας αυτός υποδεικνύει ότι όταν ο μέσος όρος της ανεργίας τριμήνου αυξάνεται κατά μισή μονάδα μέσα σε έναν χρόνο, πιθανώς ακολουθεί ύφεση.

Πριν από αυτό, στις 31 Ιουλίου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε αυξήσει τα επιτόκια, ενισχύοντας το γιεν. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, το δολάριο ανατιμήθηκε περαιτέρω, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αλλαγή στην επιτοκιακή διαφορά μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ δημιούργησε προβλήματα στο carry trade του γιεν, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση των ιαπωνικών αγορών στις 5 Αυγούστου. Ο δείκτης TOPIX κατέγραψε πτώση 12,2% σε μια ημέρα, με το sell off να εξαπλώνεται και στις διεθνείς αγορές.

Στο αποκορύφωμα της αναταραχής, οι αγορές προεξοφλούσαν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, μετά τις 5 Αυγούστου, οι αγορές άρχισαν να ηρεμούν, όπως σημειώνει η Deutsche Bank. Η κατάσταση βελτιώθηκε χάρη στα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, που μετρίασαν τους φόβους για άμεση ύφεση, καθώς και στα καθησυχαστικά σχόλια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ότι δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια όσο οι αγορές παραμένουν ασταθείς.

Αργότερα μέσα στον μήνα, η ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο Jackson Hole, ενίσχυσε την πεποίθηση των επενδυτών ότι οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed είναι στον ορίζοντα.

Παρά τις αναταράξεις, τα χρηματιστήρια κατάφεραν να ανακάμψουν γρήγορα και να κλείσουν τον μήνα με θετικά αποτελέσματα. Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 2,4% τον Αύγουστο, σημειώνοντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών. Ο ευρωπαϊκός STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 1,6%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 1,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: