Γερμανία: 5 συμπεράσματα από τις εκλογές μετά την ιστορική άνοδο της ακροδεξιάς
- 02/09/2024, 15:49
- SHARE
Οι ψηφοφόροι σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας – τη Θουριγγία και τη Σαξονία – χάρισαν σε ένα ακροδεξιό κόμμα το καλύτερο αποτέλεσμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αναγκάζει τους πολιτικούς παρατηρητές να ανησυχούν για την αναζωπύρωση των αντιμεταναστευτικών, λαϊκιστικών πολιτικών στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Ακολουθούν πέντε συμπεράσματα από τις χθεσινές εκλογές, όπως τα καταγράφει το NPR.
1. Η εθνικιστική, αντιμεταναστευτική πολιτική του κόμματος Alternative für Deutschland (AfD) γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη Γερμανία.
Το AfD, ένα εθνικιστικό κόμμα που κατηγορεί συστηματικά τους μετανάστες για πολλά από τα προβλήματα της Γερμανίας, υπάρχει εδώ και 11 χρόνια και έγινε γνωστό πριν από έξι χρόνια, αφότου η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επέτρεψε σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες από εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής να εγκατασταθούν στη Γερμανία.
Το AfD έχει γίνει τόσο διαβόητο που έχει τεθεί υπό εσωτερική παρακολούθηση για την απειλή που συνιστά για το Σύνταγμα της Γερμανίας. Παρά ταύτα, το κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές στη Θουριγγία με σχεδόν το ένα τρίτο του κοινοβουλίου (32,8%), και σχεδόν κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη Σαξονία, με ποσοστό άνω του 30% των ψήφων.
2. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση στη Γερμανία γίνεται μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ψηφοφόρων.
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι απογοητεύονται όλο και περισσότερο από το κύμα μεταναστών που φτάνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ιδίως τώρα που η οικονομία της Γερμανίας έχει μείνει στάσιμη.
Η απογοήτευση αυτή κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας Σύρος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς άλλους σε ένα φεστιβάλ στην πόλη Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας. Μετά την επίθεση, αποκαλύφθξκε ότι ο άνδρας έπρεπε να έχει απελαθεί εδώ και μήνες και αυτό οδήγησε σε αυξανόμενη οργή για το μεταναστευτικό σύστημα της Γερμανίας.
3. Παρά τα μεγάλα κέρδη του κόμματος, το AfD πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση κανενός κρατιδίου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε άλλο κόμμα στη Γερμανία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το AfD.
Παρόλα αυτά, το εθνικιστικό, ρωσόφιλο κόμμα θα μπορούσε να έχει αρκετές έδρες και στα δύο κράτη για να μπλοκάρει αποφάσεις που απαιτούν ψήφο δύο τρίτων, όπως ο διορισμός δικαστών και κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας. Η Γερμανία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το AfD.
4. Ένα κόμμα στο αντίθετο άκρο του πολιτικού φάσματος από το AfD, αλλά με παρόμοια λαϊκιστική πολιτική, το αριστερό κόμμα BSW, γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία.
Η Συμμαχία Sahra Wageknecht (BSW), ένα κόμμα με επίκεντρο έναν δημοφιλή πρώην πολιτικό του κομμουνιστικού κόμματος, κέρδισε πάνω από το 15% των εδρών στη Θουριγγία και πάνω από το 11% των εδρών στο κοινοβούλιο της Σαξονίας, μόλις οκτώ μήνες μετά την ίδρυσή του.
Όπως και το AfD, έτσι και το αριστερό κόμμα υποστηρίζει επίσης την αυστηροποίηση της μετανάστευσης στη Γερμανία και είναι κατά της υποστήριξης της Γερμανίας προς την Ουκρανία, επιθυμώντας μια διπλωματική λύση στον πόλεμο. Η ισχυρή παρουσία του BSW είναι κακή είδηση για τους σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας, το κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το οποίο θα μπορούσε να δει περισσότερους αριστερούς ψηφοφόρους να απομακρύνονται από το κόμμα.
5. Τι μπορεί να σημαίνουν τα αποτελέσματα για τις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους στη Γερμανία.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα τρία κόμματα εξουσίας σε εθνικό επίπεδο -οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο κόμμα FDP– υπέστησαν όλα μεγάλες απώλειες σε αυτές τις εκλογές στα κρατίδια, και αυτό υπογραμμίζει το πόσο αντιδημοφιλή έχουν γίνει στους ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο.
Είναι σαφές ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, η χώρα θα κάνει μια στροφή προς τα δεξιά. Αυτό θα σημάνει αυστηρότερους κανόνες για τη μετανάστευση και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη της στάσιμης οικονομίας της Γερμανίας. Αυτή είναι μια τάση που βλέπουμε και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, συγκεκριμένα στη Γαλλία.