Έκδοση AT1 από την Alpha Bank: «Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες»

Έκδοση AT1 από την Alpha Bank: «Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες»
A branch of the Alpha bank is seen in Bucharest, Romania on May 1, 2019. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η έκδοση του ομολόγου αποτελεί ένδειξη της σταθεροποίησης στις συνθήκες άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έκδοση του ομολόγου κατηγορίας Additional Tier 1 (AT1) από την Alpha Bank σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα στις συνθήκες άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Η Ελλάδα, η οποία κάποτε θεωρούνταν το «κακό παιδί» της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα πέρυσι, μετά από πάνω από μια δεκαετία, σημειώνει το Bloomberg.

Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο AT1 της Alpha Bank έκλεισε νωρίτερα από το αναμενόμενο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα στόχευε να αντλήσει μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ, και η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,5%.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, όταν η Alpha Bank εισήλθε στις αγορές με AT1 στις αρχές του 2023, το κουπόνι είχε απόδοση 11,875%. Η μέση απόδοση στον χώρο των AT1 έχει πλέον μειωθεί στο 6,9%, από περίπου 8,3% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα έχει καταστήσει το χρέος της επιλέξιμο για αγορά από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, με την αναβάθμιση από την S&P Global Ratings τον Οκτώβριο και από την Fitch Ratings τον Δεκέμβριο. Η Alpha Bank έχει επίσης λάβει επενδυτική βαθμίδα από αρκετούς οίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προηγούμενη έκδοση AT1 της Alpha Bank άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη καταβολή μερίσματος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως είχε δηλώσει τότε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας στο Bloomberg News.

Η σημερινή έκδοση αντικατοπτρίζει επίσης το συνεχιζόμενο ράλι στην αγορά ομολόγων, καθώς προστίθεται σε εκδόσεις επαναγοράς ομολόγων από την Bank of Ireland Group Plc και την ολλανδική ABN Amro Bank NV, η οποία φέτος σημείωσε το μικρότερο κουπόνι μεταξύ των εκδόσεων σε ευρώ.

«Η πρωτογενής αγορά AT1 είναι αυτή τη στιγμή ενεργή, με τις τράπεζες να επωφελούνται από τη σύσφιξη των περιθωρίων και τις ευνοϊκές διαφορές μεταξύ της αρχικής τιμολόγησης και των τελικών κουπονιών, καθώς και μεταξύ των περιθωρίων έκδοσης και των τρεχουσών περιθωρίων», δήλωσε ο Sebastien Barthelemi, επικεφαλής της πιστωτικής έρευνας της Kepler Cheuvreux.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: