Στην αντεπίθεση οι ξενοδόχοι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Η πρωτοβουλία του ΞΕΕ που δίνει «φωνή» στους πολίτες

Στην αντεπίθεση οι ξενοδόχοι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Η πρωτοβουλία του ΞΕΕ που δίνει «φωνή» στους πολίτες
Το φαινόμενο του εκτοπισμού, η πίεση των τοπικών οικονομιών και η μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών.

Μια νέα πρωτοβουλία με τίτλο: «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», η οποία επικεντρώνεται στην ανάδειξη των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ξεκινά και θα διαρκέσει για τους επόμενους δυο μήνες, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή τύπου, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Αφορμή για την υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας στάθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη της Grant Thornton για τις βασικές τάσεις, και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων όπου οι διανυκτερεύσεις αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό ~18% κατά την περίοδο 2019 – 2023. Ειδικότερα, την τελευταία πενταετία οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 3,5%, ενώ η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Την ίδια ώρα, η μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και ο εκτοπισμός μακροχρόνιων ενοικιαστών οδηγούν σε περεταίρω αύξηση του κόστους στέγασης ενώ, όπως προκύπτει από την έρευνα της Grand Thornton, το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης παράγει 20% περισσότερο όγκο απορριμμάτων και γίνεται 40% χαμηλότερη αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης σε σχέση με τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Ταυτόχρονα η πλειοψηφία κατοικιών της χώρας (66,8%) είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης, όταν το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αποτελείται κατά >70% από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης.

«Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα οφείλει να εργάζεται για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία που δραστηριοποιείται. Αυτό ο ξενοδοχειακός κλάδος το έχει αποδείξει με πράξεις και διαχρονική προσφορά. Γι’ αυτό και όταν η συζήτηση περί «υπερτουρισμού» έτσι όπως γίνεται σήμερα μπορεί να καταλήξει στον αντιτουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους. Παίρνουμε την πρωτοβουλία «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», δίνοντας φωνή στους ίδιους τους πολίτες, όχι για να βάλουμε απέναντι τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά για να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μιας δίκαιης ρύθμισης προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» τόνισε ο Πρόεδρος του ΞΕΕ.

Προέχει ο Έλληνας πολίτης

Πρόσθεσε πως κανένα πρόβλημα δεν είναι μονοδιάστατο, καθώς έχει πολλές προεκτάσεις, και πως το κοινωνικό συμφέρον πρέπει να προηγείται του τουριστικού. «Προέχει το να έχεις ευχαριστημένους πολίτες και μετά τουρίστες. Προτεραιότητα είναι να βρει στέγη ο γιατρός, ο δάσκαλος και ο φοιτητής που αφήνει το σπίτι του για να πάει σε μια άλλη περιοχή. Δεν είναι τυχαία τα μέτρα που λαμβάνονται από διάφορες χώρες σε συγκεκριμένες περιοχές, τα οποία είναι από ήπια μέχρι και απαγορεύσεις».

Υπενθύμισε πως η χώρα μας, για περισσότερο από μια δεκαετία, εξακολουθεί να έχει ένα τουριστικό μοντέλο όπου το 85% του τζίρου γίνεται σε 5 από τις 13 Περιφέρειες σε μόλις 100 μέρες! Κατά συνέπεια απαιτούνται ουσιαστικές υποδομές που θα εξυπηρετούν, τόσο τους πολίτες, όσο και τους τουρίστες, και που θα δίνουν ώθηση στους πολλαπλασιαστές της ελληνικής οικονομίας.

«Σήμερα έχουμε τους digital nomads που δεν υπήρχαν πριν 10 χρόνια. Και εκείνοι, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι, για παράδειγμα των νησιών, απαιτούν νοσοκομειακές υποδομές, γρήγορο ιντερνετ και καλή αεροπορική- οδική – ακτοπλοϊκή διασύνδεση. Το ότι έχουν τετραπλασιαστεί τα κρεβάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν σημαίνει ότι έχουν μεγαλώσει τα λιμάνια ή οι δρόμοι. Άρα πρέπει να δούμε τα πράγματα από την αρχή, σε νέα βάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λογική των ρεκόρ έχει τελειώσει

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγελθούν ενόψει της 88ης ΔΕΘ για τον τουριστικό κλάδο, ο κ. Βασιλικός επεσήμανε πως αρκετά εξ αυτών δεν έχουν να κάνουν με τοπικά χαρακτηριστικά, οι λειτουργικές προδιαγραφές είναι οριζόντιες αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση για τις τοπικές κοινωνίες. «Χθες ήρθαμε σε επαφή με την Υπουργό Τουρισμού και συζητήσαμε τα μέτρα ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά αυτό είναι κατά κύριο λόγο θέμα του ΥΠΟΙΚ. Ένα στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει είναι η μείωση της μέσης δαπάνης του επισκέπτη στην Ελλάδα. Επανέρχεται λοιπόν το δίλλημα θελουμε ποσότητα ή ποιότητα; Δεν είμαστε στην εποχή των ρεκόρ. Πλέον είναι άλλα τα χαρακτηριστικά που ορίζουν την επιτυχία του τουριστικού προϊόντος. Επίσης στο εξωτερικό οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα και να φορολογούν και να νομοθετούν. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε λέγοντας πως δεν αποτελεί λύση η περεταίρω οικοδόμηση για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, ενώ επεσήμανε πως εν έτει 2024, υπάρχουν κτήρια που λειτουργούν σαν ξενοδοχεία και δεν έχουν άδεια γι αυτό τον σκοπό.

«Κανείς δεν μας εγγυάται ότι η δυναμική ζήτησης θα συνεχίσει να είναι ίδια, καθώς τα θετικά αποτελέσματα είναι απόρροια της επαναφοράς μετά τον covid. Όλα ξεκινάνε από το ξενοδοχείο. Ο ξενοδόχος κάνει marketing και πηγαίνει στις εκθέσεις και είναι αυτός που ξεκινάει τη ζήτηση για το εγχώριο τουριστικό προϊόν».

100 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στο sharing economy το 2023

Για 100 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στο sharing economy το 2023 σε 200.000 περίπου ακίνητα έκανε λόγο ο Παναγιώτης Πρόντζας, Partner και επικεφαλής του τμήματος Strategy and Investments της Grant Thornton στην Ελλάδα. Εστιάζοντας στην αύξηση κατα 19% κάθε χρόνο του αριθμού των κλινών, μίλησε για ένα πανελλαδικό φαινόμενο με ιδιαίτερη δυναμική στην Αττική και την Αθήνα.

«Η οικονομία διαμοιρασμού τρέχει με τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα και με τεράστια διαφορά. Τα προηγούμενα χρόνια κοιτάζαμε περιοχές που είναι αμιγώς τουριστικές, φέτος στο μείγμα έχουν προστεθεί και άλλες. Βάσει λοιπόν των στοιχείων συμφέρει έναν ιδιοκτήτη να νοικιάσει το ακίνητο του μέσω κάποιας πλατφόρμας, από το να το νοικιάσει σε έναν μακροχρόνιο ενοικιαστή, αφού στη δεύτερη περίπτωση θα κερδίσει σχεδόν 10 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης το ποσό ανεβαίνει σε 50 ευρώ το τετραγωνικό».

Πλέον, όπως είπε, ο κ. Πρόντζας, η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με το φαινόμενο εκτοπισμού, καθώς φεύγουν διαρκώς ακίνητα από τη μακροχρόνια και πάνε στη βραχυχρόνια, όταν οι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν από τον φίλο ή τον γείτονα τους ότι θα κερδίσουν 4 με 5 φορές παραπάνω.

«Η οικονομία διαμοιρασμού ξεκινά από το θέμα της αγοράς ακινήτων. Υπάρχει μια βελτίωση στην ποιότητα των κλινών των ξενοδοχείων και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί».

Τέλος, αναφέρθηκε με τη σειρά του στις ανησυχητικές διαστάσεις στους καθαρά τουριστικούς προορισμούς που έχουν όμως και τοπική ζωή. «Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό και βλέπουμε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία να λαμβάνουν δραστικά μέτρα και η εκτίμηση είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διότι καμία αγορά δεν θα παραμείνει χωρίς ρύθμιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: