4 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα μας εάν μείνουμε πολύ καιρό στο διάστημα

4 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα μας εάν μείνουμε πολύ καιρό στο διάστημα
Photo: pixabay.com
Η NASA έχει εντοπίσει 30 κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με αποστολές στο διάστημα.

Στις 5 Ιουνίου 2024, οι αστροναύτες Butch Wilmore και Suni Williams έφυγαν από τη Γη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε μία αποστολή που είχε καθυστερήσει για επτά χρόνια χάρη σε διάφορες τεχνικές δυσκολίες και άλλα προβλήματα. Η διάρκεια της αποστολής ήταν 8 ημέρες. Όμως τότε κάτι έγινε.

Οι αστροναύτες χρησιμοποιούσαν κάτι που ονομάζεται κάψουλα Starliner, η οποία κατασκευάστηκε από την Boeing, για να τους μεταφέρει από και προς τον ISS. Εκτός από το ότι η κάψουλα υποφέρει από προβλήματα, όπως διαρροές ηλίου και προβλήματα με τον προωθητή, η Boeing έχει υποστεί πολλές βλάβες με τα αεροσκάφη της εδώ και χρόνια.

Η επιστροφή των αστροναυτών έχει καθυστερήσει, και με την κάψουλα να μην θεωρείται ασφαλής, το πιο πιθανό είναι ότι οι Wilmore και Suni θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη Γη τον Φεβρουάριο του 2025 με το πλήρωμα από την επόμενη αποστολή της SpaceX.

Οι δύο αστροναύτες, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα έμεναν στο διάστημα για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, θα καταλήξουν να περάσουν 7 ή 8 μήνες εκεί έξω, κάτι που έχει παρενέργειες.

Το διάστημα δεν έχει καμία θωράκιση από την κοσμική ακτινοβολία όπως η Γη. Η ατμόσφαιρά μας μας προστατεύει από πολλά, αλλά η γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία στο διάστημα μπορεί να περάσει μέσα από τα τείχη του διαστημικού σκάφους και τα ανθρώπινα σώματα. Μια κανονική παραμονή σε λεωφορείο ή στο ISS δεν είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς πρόκειται για σύντομα ταξίδια, αλλά όσο περισσότερο μένει κάποιος σε τροχιά, τόσο περισσότερο θα εκτεθεί. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Όταν δεν βρίσκεστε στη Γη, είναι δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση σε πράγματα που οι υπόλοιποι από εμάς θεωρούμε δεδομένα. Αν και είναι εύκολο να πάμε να πάρουμε έναν καφέ, αυτό δεν είναι επιλογή για έναν αστροναύτη. Και, στις περιπτώσεις τους, μιλάμε για πολύ πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να χρειαστούν, όπως φάρμακα, τροφή, νερό και ακόμη και αέρας. Κανένα από αυτά δεν βρίσκεται εκεί πάνω.

Φανταστείτε ότι κάτι συμβαίνει με την παροχή τροφής, αέρα ή νερού μόλις φτάσετε στον Άρη. Χρειάζονται 9 μήνες για να φτάσετε εκεί, επομένως το να γυρίσετε για να παραλάβετε κάτι που χρειάζεστε δεν αποτελεί επιλογή.

Η ψυχική υγεία επίσης είναι ακόμα μια μεγάλη ανησυχία που έχει η NASA όσον αφορά τους αστροναύτες που έχουν απομονωθεί μακριά από τη Γη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση των δύο αστροναυτών που έχουν εγκλωβιστεί στον ISS, είναι πιθανό να είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση αφού αυτό δεν είχε ποτέ προγραμματιστεί.

Μια άλλη σημαντική ανησυχία είναι πώς ο χώρος επηρεάζει φυσικά το ανθρώπινο σώμα. Δεν έχουμε σχεδιαστεί για να ζούμε σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα. Αυτό επηρεάζει τα όργανα, την οστική πυκνότητα, την όραση και πολλά άλλα. Οι αστροναύτες που επιστρέφουν μετά από παρατεταμένες παραμονές στο διάστημα αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα υγείας ως αποτέλεσμα.

Το τρέχον ρεκόρ των ΗΠΑ για τον περισσότερο χρόνο στο διάστημα είναι 371 ημέρες, ενώ ένας Ρώσος κοσμοναύτης έμεινε εκτός Γης για 437 ημέρες. Όλα αυτά οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στο σώμα του, από τον εγκέφαλο του αστροναύτη μέχρι τα βακτήρια στο στομάχι του. Η NASA έχει εντοπίσει 30 κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με αποστολές στο διάστημα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά πιο προσεκτικά.

Πηγή: Top Tenz