Πρόεδρος Βραζιλίας προς Μασκ: «Το ότι είσαι πλούσιος δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε την ακροδεξιά ιδεολογία σου»

Πρόεδρος Βραζιλίας προς Μασκ: «Το ότι είσαι πλούσιος δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε την ακροδεξιά ιδεολογία σου»
epa11292745 A protester holds a banner that reads 'Brazil Thanks Elon Musk' as supporters of former Brazilian president Jair Bolsonaro attend a march in Rio de Janeiro, Brazil, on 21 April 2024. Former Brazilian president Bolsonaro (2019-2022) called for a march to 'defend democracy and freedom of speech.' EPA/Antonio Lacerda Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο επεισόδιο προστέθηκε στην απευθείας διαμάχη του ιδιοκτήτη του Χ και του προέδρου Λούλα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας λέει ότι αρνείται να εκφοβιστεί από τον πλούτο και την εξουσία του τεχνολογικού μεγιστάνα Έλον Μασκ, αφού ο Βραζιλιάνος πολιτικός υποστήριξε την απαγόρευση του κοινωνικού δικτύου του Μασκ, το X, στη χώρα του.

Η ιστοσελίδα, που ήταν γνωστή προηγουμένως ως Twitter, έχει απαγορευτεί από μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου, αφού λογαριασμοί στην πλατφόρμα κατηγορήθηκαν ότι διαδίδουν μισαλλοδοξία και ψευδείς ειδήσεις.

Ο Μασκ, ο οποίος αυτοαποκαλείται απόλυτος υποστηρικτής της ελεύθερης έκφρασης, έχει από τότε διακόψει τις επιχειρήσεις στη Βραζιλία και έχει εμπλακεί σε έναν λεκτικό πόλεμο με τους κορυφαίους νομοθέτες και πολιτικούς της χώρας.

Σε μια συνέντευξη που δόθηκε τη Δευτέρα, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είπε ότι η στάση της χώρας του απέναντι στον Μασκ—ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία 239 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων της Bloomberg—θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο.

«Ο κόσμος δεν έχει την υποχρέωση να ανεχτεί την ακροδεξιά ιδεολογία του Μασκ επειδή είναι πλούσιος», είπε ο Λούλα στη συνέντευξη με το CNN Brasil.

Είναι μια στάση που ο Λούλα κρατά χωρίς αποκλίσεις. Την περασμένη εβδομάδα είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, “Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος έχει πολλά χρήματα μπορεί να ασεβηθεί αυτή τη χώρα.”

“Είναι πολίτης της Αμερικής, δεν είναι πολίτης του κόσμου. Δεν μπορεί να συνεχίζει να προσβάλλει τους προέδρους, τους βουλευτές, τη γερουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο… πρέπει να σέβεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.”

Ίσως όχι απροσδόκητα, η αντίδραση του Μασκ στην απαγόρευση που προώθησε ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεξάντρε ντε Μοράες, ήταν οξεία.

Μετά από δικαστική εντολή να ονομάσει έναν νομικό εκπρόσωπο στη Βραζιλία, ο Μασκ δημοσίευσε μια εικόνα που φαινόταν να έχει δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη, ενός φαλακρού άνδρα με μαύρα ράσα πίσω από τα κάγκελα – φαινόταν να απεικονίζει τον Μοράες.

“Μια μέρα, Αλεξάντρε, αυτή η εικόνα σου στη φυλακή θα γίνει πραγματικότητα. Σημείωσε τα λόγια μου,” έγραψε ο Μασκ δίπλα στην εικόνα.

Ο Μασκ έχει την υποστήριξη κάποιων σημαντικών ονομάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, ιδίως του ιδρυτή και CEO της Pershing Square, Bill Ackman.

Ο Ackman, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που επένδυσε στο X, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση για τον αποκλεισμό του ιστότοπου και το πάγωμα των λογαριασμών της εταιρείας πυραύλων του Musk, της Starlink, “θέτει τη Βραζιλία σε μια ταχεία πορεία για να γίνει μια απαράδεκτη αγορά για επενδύσεις.”

Στη συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα ο Λούλα είπε ότι η χώρα του δεν θα “φοβηθεί” τον CEO της Tesla ή τις απειλές του, προσθέτοντας: “Αυτός ο τύπος πρέπει να δεχτεί τους κανόνες αυτής της χώρας, και αν αυτή η χώρα έλαβε μια απόφαση μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρέπει να την δεχτεί.”

Ένα παγκόσμιο παράδειγμα

Την Τρίτη οι πέντε δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας επιβεβαίωσαν ομόφωνα την εντολή και υποστήριξαν πρόστιμο για όσους προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον ιστότοπο μέσω ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN).

Η κίνηση φέρεται να επηρέασε περίπου 20 εκατομμύρια χρήστες στη Βραζιλία, με τον Μασκ να καταγγέλλει την κυβέρνηση ως “καταπιεστικό καθεστώς… φοβισμένο από την πιθανότητα οι άνθρωποι να μάθουν την αλήθεια.”

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ, στην αυτοαποκαλούμενη αναζήτησή του για ελευθερία του λόγου, έχει αντιπαρατεθεί με δημοκρατικά όργανα που τον κατηγορούν ότι επιτρέπει τη διάδοση παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε το X ότι απέτυχε να συμμορφωθεί με τον νόμο για τα κοινωνικά δίκτυα, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόστιμο βάσει του νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Το DSA είναι ένας νόμος που σχεδιάστηκε για να καταπολεμήσει το τοξικό και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο και τους αλγόριθμους.

Και πάλι, ο Μασκ είχε μια απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες. Έγραψε στο X: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφερε στο X μια παράνομη μυστική συμφωνία: αν κάναμε ήσυχα λογοκρισία του λόγου χωρίς να ενημερώσουμε κανέναν, δεν θα μας επέβαλλαν πρόστιμο.

“Οι άλλες πλατφόρμες δέχτηκαν αυτή τη συμφωνία. Το X δεν το έκανε.”

Ενώ ο Λούλα μπορεί να ελπίζει ότι η σταθερή στάση της Βραζιλίας έναντι του X μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλα έθνη, είναι ακόμη αβέβαιο αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και θα επιβάλουν μια παντελή απαγόρευση της πλατφόρμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: