Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Προκλήσεις και πρόστιμα απειλούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες ενόψει νέων στόχων εκπομπών

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Προκλήσεις και πρόστιμα απειλούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες ενόψει νέων στόχων εκπομπών
Visitors walk past electric and hydrogen cars on display at the World Climate Industry Expo (2024 WCE) held at BEXCO in Busan on September 4, 2024. (Photo by ANTHONY WALLACE / AFP) Photo: AFP
Μόνο λίγοι κατασκευαστές βρίσκονται κάτω από τα όρια εκπομπών, ενώ εταιρείες όπως η VW και η Ford κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα.

Η πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οι νέοι, αυστηρότεροι στόχοι εκπομπών CO2, που θα τεθούν σε ισχύ το 2025, δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Με τα νέα δεδομένα, οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς πρέπει να μειώσουν άμεσα τις μέσες εκπομπές ρύπων των μοντέλων τους ή να υποστούν οικονομικές συνέπειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2, με το μέσο όρο να μειώνεται από 116 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο το 2020 σε 94 γρ/χλμ το 2025 και 50 γρ/χλμ το 2030. Η τάση αυτή οδήγησε σε μείωση των ρύπων από 152 γρ/χλμ το 2019 σε 107 γρ/χλμ το 2023, αλλά η μείωση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι εταιρείες με υψηλές μέσες εκπομπές, όπως η Volkswagen και η Ford, οι οποίες κινδυνεύουν να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα αν δεν μειώσουν τα επίπεδα εκπομπών τους. Αντίθετα, η Geely και η SAIC φαίνεται πως έχουν ήδη πετύχει τους στόχους, με μέσες εκπομπές κάτω από τα 94 γρ/χλμ.

Οι κατασκευαστές που δεν διαθέτουν υβριδικά μοντέλα θα χρειαστούν μια στρατηγική που θα βασίζεται σε ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα για να πετύχουν τους στόχους. Παράλληλα, η πτώση των τιμών στις μπαταρίες ενισχύει τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά οι κατασκευαστές συνεχίζουν να αγωνίζονται με τη μείωση κόστους και την αύξηση των πωλήσεων.

Για να αποφύγουν την επιβολή προστίμων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ίσως χρειαστεί να επενδύσουν σε ηλεκτρικά οχήματα, να αγοράσουν πιστοποιητικά εκπομπών ή να μειώσουν τις τιμές των ηλεκτρικών μοντέλων τους, σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν την ανάπτυξη στις πωλήσεις και να μειώσουν τους ρύπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: