Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ο άνθρωπος που έβγαλε τα περισσότερα χρήματα μέσα στο 2024

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ο άνθρωπος που έβγαλε τα περισσότερα χρήματα μέσα στο 2024
epa07538599 Mark Zuckerberg, CEO and co-founder of Facebook speaks during the keynote F8 Facebook Developer Conference at the McEnery Convention Center in San Jose, California, USA, 30 April 2019. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με την τιμή της Meta να ανεβαίνει, ο ιδρυτής του Facebook βλέπει την περιουσία φέτος να εκτοξεύεται.

Ο πλούτος κανενός δισεκατομμυριούχου δεν έχει αυξηθεί περισσότερο από αυτόν του CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μέχρι στιγμής φέτος. Από την αρχή του 2024, η περιουσία του Ζούκερμπεργκ αυξήθηκε κατά 55,6 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας συνολικά τα 184 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Μέχρι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ήταν στην κορυφή της λίστας με τα κέρδη από την αρχή του έτους. Η μετοχή της κατασκευάστριας τσιπ διανύει μια ιστορική πορεία, έχοντας αυξηθεί κατά 120% τον τελευταίο χρόνο και 2.219% τα τελευταία πέντε. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα υποχώρησε κατά 13%, μειώνοντας την καθαρή περιουσία του Χουάνγκ.

Ο Χουάνγκ κατέχει περίπου 3,5% μετοχικό μερίδιο στην Nvidia, μετά την πώληση μετοχών αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους μήνες. Μεγάλο μέρος της καθαρής περιουσίας του Ζούκερμπεργκ είναι επίσης δεσμευμένο σε μετοχές της εταιρείας που ίδρυσε. Είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Meta, κατέχοντας περίπου 345,5 εκατομμύρια μετοχές, σύμφωνα με τη δήλωση πληρεξουσίου της Meta που κατατέθηκε τον Απρίλιο. Περίπου 344 εκατομμύρια από τις μετοχές του Ζούκερμπεργκ είναι μετοχές Κατηγορίας B, ένας ειδικός τύπος μετοχής της Meta που δίνει στους κατόχους 10 ψήφους ανά μετοχή. Ο Ζούκερμπεργκ κατέχει το 99,7% αυτής της κατηγορίας μετοχών.

Η μετοχή της Meta επίσης ανεβαίνει φέτος, με αύξηση 49%. Από την Παρασκευή, η τιμή ήταν 514 δολάρια. Ωστόσο, η καθαρή περιουσία του Ζούκερμπεργκ είναι συχνά υποκείμενη σε άγριες διακυμάνσεις, επειδή συνδέεται στενά με την τιμή της μετοχής της Meta. Τον Φεβρουάριο αυτού του έτους, η καθαρή περιουσία του αυξήθηκε κατά 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μόνο ημέρα, όταν η μετοχή της Meta εκτινάχθηκε κατά 20%.

Όλα αυτά έχουν κάνει τον Ζούκερμπεργκ τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του Bloomberg. Μόνο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, και ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχουν μεγαλύτερη καθαρή περιουσία από τον Ζούκερμπεργκ. Ο Μασκ και ο Μπέζος αξίζουν 251 δισεκατομμύρια δολάρια και 201 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Και οι δύο διάσημοι τεχνολογικοί επιχειρηματίες είδαν επίσης τις προσωπικές τους περιουσίες να εκτοξεύονται φέτος. Ο Μπέζος, παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Amazon το 2021, παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας.

Ο Μασκ, που κατέχει αρκετές εταιρείες, αντλεί μεγάλο μέρος της καθαρής περιουσίας του από τις μετοχές της Tesla. Η αμοιβή του στην Tesla έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Το 2018, το διοικητικό συμβούλιο υπέγραψε και ο Μασκ συμφώνησε σε ένα μοναδικά δομημένο πακέτο «όλα ή τίποτα», στο οποίο θα λάμβανε τεράστιες αμοιβές σε μετοχές αν επιτύγχανε συγκεκριμένους στόχους απόδοσης, αλλά τίποτα αν δεν τους πετύχαινε, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά έφτασε.

Ωστόσο, αυτό το πακέτο αμοιβής του ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει αποτελέσει αντικείμενο αγωγής μετόχων στο Ντελαγουέρ. Ο Μασκ προσπαθεί τώρα να επαναφέρει το πακέτο αφού ένας δικαστής το ακύρωσε τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: