Οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το β’ τρίμηνο

Οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το β’ τρίμηνο
epa08774426 YEARENDER 2020 ECONOMY BUSINESS FINANCE Women prepare to exchange their money at a currency exchange office, in Istanbul, Turkey, 17 August 2020 (issued 20 August 2020). The Turkish lira hit its weakest level against the US dollar on 18 August, trading at 7.40 at one point and losing nearly 20 percent of its value since the beginning of the year. Due to the COVID-19 spread, Turkish unemployment is at the highest level for the last decade as the economy is expected to shrink by an estimated 4 percent in 2020. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τουρκική οικονομία σημείωσε σημαντική επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με το ΑΕΠ να ενισχύεται μόλις κατά 0,1%.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η τουρκική οικονομία κατέγραψε μικρή αύξηση, με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά μόλις 0,1%, σε σύγκριση με το 1,4% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσιο επίπεδο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2,5%, από το αναθεωρημένο 5,3% του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση σε τριμηνιαία βάση και υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου είχε ενισχυθεί κυρίως λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, τροφοδοτούμενη από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις προσδοκίες για υψηλότερες τιμές, που ώθησαν την κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού, φτάνοντας το 50% με στόχο την επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος ξεπερνά το 60%. Η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, με την Κεντρική Τράπεζα να προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της εγχώριας κατανάλωσης το τρίτο τρίμηνο.

Η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει επηρεάσει κυρίως τον μεταποιητικό τομέα και την κλωστοϋφαντουργία, με πολλούς επιχειρηματίες να διαμαρτύρονται για την αδύναμη ζήτηση από το εξωτερικό, την αυξανόμενη πίεση του πληθωρισμού και τις περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: