ΔΕΘ: Πρώτη αποτίμηση των μέτρων εν αναμονή εξειδίκευσης

ΔΕΘ: Πρώτη αποτίμηση των μέτρων εν αναμονή εξειδίκευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. Σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και στην ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα επηρεάσουν συνταξιούχους, μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γιατρούς του ΕΣΥ και ένστολους. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών μέσω κινήτρων για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων και τη μετατροπή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες, καθώς και αντικινήτρων για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων και ο προβληματισμός σε ΜμΕ και ξενοδόχους. Ικανοποιημένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επιδόματα, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και αλλαγές στο νέο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, η δέσμη των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στοχεύει μεν στην στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων, θα αποδώσει δε σε βάθος χρόνου, σε ορίζοντα τριετίας, γεγονός που σχολιάζεται στον απόηχο των ανακοινώσεων.

Κοινωνία των πολιτών και επιχειρηματικοί φορείς σημειώνουν την απουσία άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του υψηλού λειτουργικού κόστους, ειδικά για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας και συσσωρεύουν υποχρεώσεις χωρίς έναν ενιαίο μηχανισμό ρύθμισης χρεών (72 έως 120 δόσεις). Προβληματισμένοι είναι και οι ξενοδόχοι, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, που μίλησε για αυξημένο τέλος στους επιβάτες κρουαζιέρας κατά την αποβίβαση σε δημοφιλή νησιά αλλά και για επιβάρυνση ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων μισθώσεων με αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας, ένα κονδύλι περί τα 250 εκατ. ευρώ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει, μεταξύ άλλων, αυτή την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στους μήνες της σεζόν και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ένας απολογισμός για το πώς αξιοποιήθηκαν και τι απέδωσαν οι πόροι που συγκεντρώθηκαν από τη θεσμοθέτηση του μέτρου. Σημειώνεται επίσης ότι παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν και την απουσία σαφούς χρονοδιαγράμματος για ορισμένα μέτρα και τελούν εν αναμονή της εξειδίκευσής τους από τους αρμόδιους υπουργούς.

Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, οι επιχειρηματικοί φορείς αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι οι εξαγγελίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, με κόστος εντός των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας, άνω του 1 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα οφέλη

Εντωμεταξύ, από τη δέσμη των μέτρων ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες για τις αυξήσεις μισθών, με δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου στα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027 και για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Πρόκειται για δύο τομείς στους οποίους ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επιθυμεί να κριθεί από την κοινωνία στις επόμενες εκλογές εκφράζοντας αισιοδοξία για τις επερχόμενες αλλαγές.

Επιπλέον, το μέτρο που επικροτήθηκε από την αγορά ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα από τις αρχές του 2025 αποφορτίζοντας επιχειρήσεις από μη μισθολογικό κόστος και ευνοώντας εργαζόμενους με μικρές αυξήσεις μισθών. Όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν περίπου 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ το όφελος θα μεγαλώνει ενόψει περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2027. Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται όφελος από τον Απρίλιο, με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, λόγω αναπροσαρμογής του εισαγωγικού μισθού. Σημειώνεται επίσης ότι αναμένονται αυξήσεις στις συντάξεις από τις αρχές του 2025, της τάξης του 2,2% με 2,5%. Επιπλέον, ενόψει Χριστουγέννων, θα διατεθούν 243 εκατ. ευρώ για επιδόματα όπως το επίδομα προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους με αποδοχές έως 1.600 ευρώ, καθώς και το ειδικό επίδομα 200 ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Εντωμεταξύ, όφελος θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τις αλλαγές στο μοντέλο τεκμαρτής φορολόγησης αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αν και μένει να φανεί πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των ενοικίων στα νέα ακίνητα που προβλέπεται να βγουν στην αγορά όταν αξιοποιηθούν τα κίνητρα, φορολογικά και χρηματοδοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: