Ατμοσφαιρική ρύπανση και έλλειψη πρασίνου: Αυξημένος κίνδυνος για αναπνευστικά προβλήματα

Ατμοσφαιρική ρύπανση και έλλειψη πρασίνου: Αυξημένος κίνδυνος για αναπνευστικά προβλήματα
A person wears a face mask as smoke from wildfires in Canada cause hazy conditions in New York City on June 7, 2023. An orange-tinged smog caused by Canada's wildfires shrouded New York on Wednesday, obscuring its famous skyscrapers and causing residents to don face masks, as cities along the US East Coast issued air quality alerts. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Τι δείχνει μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη.

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας για αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις αναπνευστικές παθήσεις, ενώ η πρόσβαση σε πράσινους χώρους φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο. Ωστόσο, λιγότερες μελέτες έχουν εξετάσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο αναπνευστικό σύστημα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Σανσάν Ξου από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, εξέτασε δεδομένα από 1.644 άτομα σε πέντε χώρες της βόρειας Ευρώπης, αξιολογώντας τη συσχέτιση ανάμεσα στην αναπνευστική υγεία και τη μακροχρόνια έκθεση σε ρύπους όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου, και τον μαύρο άνθρακα, καθώς και τη βλάστηση. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, ο μαύρος άνθρακας και το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας για αναπνευστικές παθήσεις. Αντίθετα, η πρόσβαση σε πράσινους χώρους συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας, αλλά παράλληλα συνδέθηκε με περισσότερες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, ιδιαίτερα για άτομα με αλλεργική ρινίτιδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στο αναπνευστικό σύστημα, οδηγώντας σε χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που συχνά απαιτούν νοσηλεία», δήλωσε η Ξου.

Μια δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο έδειξε ότι η ρύπανση από την κίνηση στους δρόμους σχετίζεται στενά με την επιδείνωση του άσθματος σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ο Σάμουελ Κάι από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και η ομάδα του ανέλυσαν δεδομένα από 46.832 άτομα με άσθμα, διαπιστώνοντας ότι η αυξημένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ κατά 56%.

Οι μελέτες αυτές ενισχύουν την ανάγκη για μέτρα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ τονίζουν τη σημασία των πράσινων χώρων στην πρόληψη αναπνευστικών παθήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: