Γιατί η πληθυσμιακή γήρανση αποτελεί απειλή (και) για τις αγορές

Γιατί η πληθυσμιακή γήρανση αποτελεί απειλή (και) για τις αγορές
Photo: pixabay.com
Η γήρανση συνδέεται ιστορικά με μείωση αποδόσεων και ανάπτυξης, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων άνω των 65 ετών επιδρά αρνητικά στην οικονομική δυναμική.

Η επιτάχυνση της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να επιβαρύνει τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan.

Η μείωση των αποδόσεων και η βραδύτερη ανάπτυξη κερδών αποτελούν βασικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, με τον κίνδυνο να γίνεται εντονότερος για τις πολυεθνικές και τους δείκτες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η γήρανση συνδέεται ιστορικά με μείωση αποδόσεων και ανάπτυξης, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων άνω των 65 ετών επιδρά αρνητικά στην οικονομική δυναμική. Σύμφωνα με τη JP Morgan, μία αύξηση 1% στον αριθμό των ηλικιωμένων προκαλεί πτώση 0,92% στις αποδόσεις των μετοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση μειώνει τα διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια, επηρεάζοντας αρνητικά τις καινοτομίες και την ανάπτυξη των εσόδων, σύμφωνα με το Business Insider.

Ωστόσο, φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου οι δαπάνες αυξάνονται σημαντικά με την ηλικία, οδηγώντας σε υψηλότερες αποδόσεις.

Αντίθετα, σε αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δημογραφικές αλλαγές θα έχουν διαφορετική ένταση, με την Κίνα να αναμένει μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού ατόμων άνω των 65 ετών.

Η οικονομία θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τη γήρανση, με τους γηραιότερους επενδυτές να αυξάνουν την αστάθεια των αγορών, καθώς τείνουν να αποσύρονται γρήγορα σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, δημιουργώντας αυξημένες διακυμάνσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: