Έρευνα: Πώς οι μέθοδοι της γερμανικής αστυνομίας καλλιεργούν τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό
- 09/09/2024, 23:01
- SHARE
Η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί συστημικές διακρίσεις με τους αστυνομικούς να προχωρούν συχνά σε ρατσιστικά προφίλ και να βασίζονται σε εθνοτικά στερεότυπα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα από ιστοσελίδα η οποία παρακολουθεί τα δεδομένα σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο.
Η μελέτη του Mediendienst Integration γίνεται γνωστή εν μέσω της ανησυχίας μεταξύ των ακτιβιστών για την αύξηση του ρατσισμού στη Γερμανία και την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Στο πλαίσιο του έργου ρουτίνας της αστυνομίας, οι εθνοτικές μειονότητες–ειδικά όσοι εκλαμβάνονται ως μετανάστες– στοχοθετούνται δυσανάλογα στις περιπολίες, στην αξιολόγηση του κινδύνου και στη διάδραση με την αστυνομία, αποφαίνεται η μελέτη η οποία διενεργήθηκε στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στα αποτελέσματα της έρευνας από το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα συμπεράσματα υποδηλώνουν ότι οι αστυνομικοί βασίζονται σε ρατσιστικούς δείκτες παρά σε συμπεριφορές όταν κάνουν τις προληπτικές περιπολίες.
Πρόσωπα τα οποία θεωρείται ότι είναι “Αφρικανοί” ή “Αλβανοί” συχνά συνδέονται με εγκλήματα που αφορούν τα ναρκωτικά, προκαλώντας το αυξημένο ενδιαφέρον της αστυνομίας, προστίθεται στην έκθεση.
Ομάδες όπως Νοτιοευρωπαίοι, Ρώσοι και τα αποκαλούμενα “μέλη συμμοριών” χαρακτηρίζονται πιο βίαιοι και μη συνεργάσιμοι, διαπίστωσε η μελέτη.
Η έρευνα, την οποία διενήργησαν δύο καθηγητές της Αστυνομικής Ακαδημίας της Κάτω Σαξονίας, έδειξε επίσης ότι συχνά οι αστυνομικοί αντιμετωπίζονται εχθρικά ή με έλλειψη σεβασμού από νεαρούς αραβικής ή τουρκικής καταγωγής καθώς και από αριστεριστές με αποτέλεσμα να αντιδρούν και εκείνοι σκληρότερα.
Τέτοιου είδους υποθέσεις οδηγούν σε υπερβολική αστυνόμευση με περισσότερους αστυνομικούς να αναπτύσσονται για καταστάσεις που αφορούν αυτές τις ομάδες, ανεξάρτητα από το πραγματικό επίπεδο της απειλής, πέραν την ενίσχυσης της αρνητικής εικόνας αυτών των ομάδων ως απειλών για τη δημόσια ασφάλεια.
Οι διακρίσεις ενισχύονται και από το γλωσσικό χάσμα.
Η αστυνομία τείνει να ολοκληρώνει πρόωρα συνεντεύξεις με μη γερμανόφωνους εξαιτίας των χρονικών περιορισμών και της έλλειψης επαρκών μεταφραστικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται οι ανακρίσεις και να μην είναι επαρκής η στήριξη προς τα θύματα.
Ακτιβιστές και κάποιοι πολιτικοί έχουν επί μακρόν κατηγορήσει την αστυνομία ότι δεν κάνει αρκετά για να ξεριζώσει από τις τάξεις της πιθανόν βίαιους εθνικιστές–ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία όπου είναι ισχυρή η ευαισθητοποίηση για τις ναζιστικές θηριωδίες πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.