Ένα βήμα πίσω για την έξοδο από το Μνημόνιο;

Ένα βήμα πίσω για την έξοδο από το Μνημόνιο;

Θα ζητηθεί ευρωπαϊκή γραμμή πίστωσης αναφέρει το πρακτορείο Reuters - Σενάρια για νέο Μνημόνιο.

H άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και η κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου μέσα σε δύο μόλις μέρες, δείχνει ότι οι αγορές δεν δίνουν ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική έξοδο στις αγορές. Ειδικά όταν αυτή χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχει ακόμα πειστικό σχέδιο για το που θα βρει η χώρα το ποσό που χρειάζεται για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό την επόμενη διετία.

Χθες το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα του επικαλείται αξιωματούχους της ευρωζώνης που δηλώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, μετά το κραχ στο χρηματιστήριο και την εκτίναξη των speads, κάνει δεύτερες σκέψεις στο σχέδιό της να σταματήσει την λήψη βοήθειας και να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ευρωπαϊκή γραμμή πίστωσης για να αντικαταστήσει την χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο, αποδίδουν αυτές τις «δεύτερες σκέψεις» της Αθήνας στις πιέσεις που ασκήθηκαν όχι μόνο από τις «δυνάμεις της Ε.Ε. αλλά και από τους επενδυτές». Ανέφεραν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αντιδρούν στον τερματισμό της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ.

«Αναγνωρίζεται από την Ελληνική πλευρά ότι η πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον της», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος. Άλλο στέλεχος των Βρυξελλών δηλώνει ότι η κατακόρυφη άνοδος των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα ήταν ένα «ταρακούνημα αφύπνισης» και προσθέτει ότι «πολλοί αξιωματούχοι στο πρόσφατο Eurogroup στο Λουξεμβούργο βοήθησαν στο να αλλάξουν οι ελληνικές απόψεις».

Το ελληνικό σχέδιο εξόδου χαρακτηρίζεται ως «πολύ αισιόδοξο» από ένα αξιωματούχο των Βρυξελλών, ο οποίος θυμίζει ότι οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για να πεισθούν οι ιδιώτες δανειστές ότι η χώρα έχει αξιοπιστία. «Οι επενδυτές δεν θα βοηθήσουν χωρίς την ύπαρξη προγράμματος», προσθέτει ο ίδιος.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στο πρακτορείο ότι ακόμη και στην περίπτωση ενός μηχανισμού προληπτικής στήριξης θα υπήρχαν νέοι όροι και δηλώνουν «απρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να βγάλει το ΔΝΤ από το κάδρο». «Το ΔΝΤ έχει αξιοπιστία στις αγορές. Η σφραγίδα της έγκρισής του είναι πολύ σημαντική. Θέλουμε να παραμείνει το ΔΝΤ» τονίζει ο αξιωματούχος.

Σενάρια ακόμα και για νέο πρόγραμμα
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι εταίροι της Ελλάδας είναι πολύ προβληματισμένοι και ανήσυχοι ότι νέα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα θα προκαλέσουν αναταράξεις σε όλη την ευρωζώνη. Στις 8 Δεκεμβρίου οι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup θα αποφασίσουν αν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από το κοινό πρόγραμμα ΔΝΤ και Ευρωζώνης. Αν όντως χρειαστούν κι άλλα χρήματα από την Ε.Ε, αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από το Enhanced Conditions Credit Line (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Αυτές οι πιστώσεις θα προϋποθέτουν νέους όρους οι οποίοι θα πρέπει να ικανοποιηθούν από την Ελλάδα, επιτρέποντας στην ευρωζώνη να διατηρήσει κάποιον έλεγχο στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και να εξετάζει αν οι όροι γίνονται σεβαστοί. Όμως ο έλεγχος αυτός θα είναι λιγότερο βαρύς από αυτό που υπάρχει τώρα» αναφέρει το Reuters.

Τέλος το πρακτορείο τονίζει ότι το ECCL θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να πάρει μέρος στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS), αφού βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή της είναι η ύπαρξη προγράμματος.

Διαβάστε επίσης: 

Η επιτήρηση για την Ελλάδα δεν τελειώνει έτσι απλά