Αυστραλία: Στα σκαριά η απαγόρευση χρήσης social media για ανήλικους κάτω των 16 ετών

Αυστραλία: Στα σκαριά η απαγόρευση χρήσης social media για ανήλικους κάτω των 16 ετών
Messenger, Facebook, Instagram and WhatsApp displayed on a phone screen are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 6, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, θα καθορίζει αυστηρά ηλικιακά όρια για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αυστραλία ετοιμάζεται να γίνει μία από τις πρώτες χώρες που θα επιβάλλουν αυστηρό ηλικιακό όριο στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι. Η νέα νομοθεσία, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2024, θα καθορίσει το όριο ηλικίας για πρόσβαση σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram, ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι δήλωσε ότι θέλει να απομακρύνει τους νέους από τις οθόνες και να τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Περιέγραψε τα social media ως “μάστιγα” για την κοινωνία, ανακοινώνοντας πως η κυβέρνηση σχεδιάζει αυστηρά μέτρα για την προστασία των νέων από τους κινδύνους του διαδικτύου. Το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, θα καθορίζει αυστηρά ηλικιακά όρια για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθιστώντας την Αυστραλία μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιβάλλει ένα τέτοιο μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από χρόνια ανησυχιών για την επίδραση των social media στην ψυχική υγεία των νέων και στην κοινωνική τους ζωή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την πρόσβαση των παιδιών τους στο διαδίκτυο, ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να εφαρμόσουν συστήματα ελέγχου ηλικίας. Ο Αλμπανέζι εξήγησε πως οι γονείς περιμένουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία των παιδιών τους από τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των social media.

Παρά τις προτάσεις, υπάρχουν ενστάσεις από ειδικούς, όπως ο καθηγητής Ντάνιελ Άνγκους, που υποστηρίζει ότι το μέτρο θα μπορούσε να αποτρέψει τους νέους από το να συμμετέχουν υγιώς στον ψηφιακό κόσμο και να τους οδηγήσει σε λιγότερο ασφαλείς διαδικτυακούς χώρους. Στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, παρόμοια νομοσχέδια βρίσκονται υπό συζήτηση, ενισχύοντας τη διεθνή πίεση για περιορισμούς στην πρόσβαση των ανηλίκων στα social media.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: