Γιατί η Morgan Stanley «βλέπει» υποχώρηση του ευρώ – Πού βασίζονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Γιατί η Morgan Stanley «βλέπει» υποχώρηση του ευρώ – Πού βασίζονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών
The Morgan Stanley Global Headquarters are pictured on April 17, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP) Photo: AFP
Η εκτίμηση αντικατοπτρίζει μια απαισιόδοξη προοπτική για το ενιαίο νόμισμα, με αναμενόμενη πτώση της τάξης του 7%, οδηγώντας το ευρώ σε ισοτιμία 1,02 δολάρια ως το τέλος του 2024.

Η Morgan Stanley προβλέπει υποχώρηση του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να φτάνει σε ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να στραφεί στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η εκτίμηση της Morgan Stanley αντικατοπτρίζει μια απαισιόδοξη προοπτική για το ενιαίο νόμισμα, με αναμενόμενη πτώση της τάξης του 7%, οδηγώντας το ευρώ σε ισοτιμία 1,02 δολάρια ως το τέλος του 2024. Η εκτίμηση βασίζεται στη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, με ένα πιθανό σενάριο για δραστική μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αντίθεση με αυτήν την πρόβλεψη, άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ θα παραμείνει πιο σταθερό, με πιθανότητα να φτάσει στα 1,11 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι αποφάσεις της ΕΚΤ στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αγοράς, με πολλούς traders να αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, γεγονός που θα επηρεάσει τη στρατηγική των επενδυτών τους επόμενους μήνες.

«Υπάρχουν περιθώρια για την αγορά να επανεξετάσει την προοπτική μεγαλύτερων και ταχύτερων μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ», δήλωσε ο David Adams της Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για να αρχίσει η αγορά να αναθεωρεί τις προβλέψεις της.

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μειώσεις επιτοκίων κατά 60 μονάδες βάσης φέτος, η ένταση της πολιτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει ακόμη πιο έντονες διακυμάνσεις στο ευρώ τους επόμενους μήνες, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά κάθε κίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: