Η Γερμανία απειλείται με αποβιομηχανοποίηση – Ανάγκη για 1,4 τρισ. ευρώ μέχρι το 2030

Η Γερμανία απειλείται με αποβιομηχανοποίηση – Ανάγκη για 1,4 τρισ. ευρώ μέχρι το 2030
German car maker Volkswagen (VW) company's headquarters are pictured in Wolfsburg, northern Germany, on Sptember 3, 2024. German automotive giant Volkswagen said on September 2, it could take the unprecedented move to close production sites in Germany and threatened further job cuts as its savings plans stalled. (Photo by Ronny HARTMANN / AFP) Photo: AFP
Ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης λόγω της σιωπηρής εγκατάλειψης πολλών μεσαίων επιχειρήσεων αυξάνεται συνεχώς.

Περίπου το 20% της δημιουργίας βιομηχανικής αξίας στη Γερμανία απειλείται, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε την Τρίτη η ένωση επιχειρήσεων BDI.

Η Γερμανία δέχεται περισσότερες πιέσεις ως επιχειρηματικός τόπος από ποτέ άλλοτε, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για επείγουσες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ανέφερε η BDI.

Απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 1,4 τρισ. ευρώ έως το 2030, σύμφωνα με τη μελέτη της BDI με τη Boston Consulting Group και το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο IW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης λόγω της σιωπηρής εγκατάλειψης πολλών μεσαίων επιχειρήσεων αυξάνεται συνεχώς και έχει ήδη υλοποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του BDI Ζίγκφριντ Ράσγουερμ στο Βερολίνο.

Η μελέτη – που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με περισσότερες από 30 επιχειρήσεις και ενώσεις – δείχνει ότι τα κύρια προβλήματα της Γερμανίας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων είναι οι υψηλές τιμές ενέργειας, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η υπερβολική γραφειοκρατία, η έλλειψη επενδύσεων και οι υψηλοί φόροι.

Είναι το σύνολο των διαρθρωτικών προβλημάτων που επιβραδύνει τη Γερμανία ως τόπο εγκατάστασης επιχειρήσεων και τα γρήγορα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας δεν αποτελούν λύση, αναφέρει η μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com