Θα τελειώσει ο πόλεμος της Ουκρανίας το 2025;
- 10/09/2024, 13:00
- SHARE
Συντρέχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τερματιστεί το 2025 – και πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον. Ο κυριότερος μεταξύ αυτών είναι το τεράστιο χάσμα μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Ωστόσο οι παράγοντες που ευνοούν το τέλος του πολέμου φαίνεται να κερδίζουν.
Πρώτον, η τολμηρή στρατιωτική κίνηση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, βραχυπρόθεσμα, ήταν πολύ επιδραστική, αφού έφερε τον πόλεμο στη Ρωσία δείχνοντας ότι είναι ευάλωτη. Αυτή η εξέλιξη πιθανότατα κατέστησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Πούτιν πιο αμφιλεγόμενο μεταξύ των Ρώσων.
Η επίθεση κατά της Ρωσίας ενίσχυσε επίσης το ηθικό των Ουκρανών. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2024, οι Ουκρανοί μετά βίας αντεπεξέρχονταν στρατιωτικά και υπέφεραν οικονομικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ηθικό και η όρεξη για πόλεμο – αυτό άλλαξε.
Η επίθεση επιβράδυνε επίσης τη μείωση της δυτικής πολιτικής υποστήριξης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ προκάλεσε στρατιωτικό κόστος και κόστος φήμης στη Ρωσία. Και αν καταστεί εφικτό να διατηρηθεί η κατοχή του ρωσικού εδάφους, αυτό μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Δεύτερον, την ίδια στιγμή, η προέλαση της Ουκρανίας στη Ρωσία ήταν επικίνδυνη. Περίπου 10.000 στρατιώτες χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ανατολική Ουκρανία, μια ευκαιρία που εκμεταλλεύτηκε η Ρωσία ειδικά στο Ντόνετσκ. Οι ρωσικές τακτικές γίνονται όλο και πιο βάναυσες, με αποτέλεσμα αυξημένες απώλειες για τους Ουκρανούς τόσο στο πεδίο της μάχης στην Ανατολική Ουκρανία όσο και αλλού.
Ο ρωσικός στόχος φαίνεται να είναι να ακρωτηριάσει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τον ερχόμενο χειμώνα. Έχει εντείνει τις επιθέσεις κατά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί. Το αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι να μειωθεί η διαθεσιμότητα ρεύματος σε περίπου δώδεκα ώρες την ημέρα, μια σημαντική επιβάρυνση για τον άμαχο πληθυσμό.
Τρίτον, τόσο οι επιλογές της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας για μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση είναι πολύ περιορισμένες και επικίνδυνες. Η Ουκρανία θα ήθελε ιδανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς με τα οποία θα απειλούσε περισσότερο τη Ρωσία ή πιο άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ ή των μελών του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Ο ηγέτης της χώρας και η ομάδα του πιθανότατα κρίνουν ότι αυτά είναι τα βήματα που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους. Ωστόσο, οι προοπτικές και για τις δύο επιλογές δεν είναι καλές λόγω των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την κλιμάκωση και τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όπως εκτιμάται από Αμερικανούς και άλλους βασικούς δυτικούς ηγέτες. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει απειλήσει κατά καιρούς ότι θα καταφύγει σε πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ενείχε κινδύνους σε πολλαπλά μέτωπα και είναι απίθανο να ασκηθεί. Οι ρεαλιστικές επιλογές είναι μια διευθέτηση σύντομα.
Τέταρτον, οι τάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη δεν ευνοούν μια αόριστη παράταση του πολέμου. Ο ρόλος των ΗΠΑ ήταν κρίσιμος για την υποστήριξη της Ουκρανίας – οι Ευρωπαίοι ήταν η δεύτερη πιο σημαντική πηγή υποστήριξης. Ωστόσο, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να μειώσουν την υποστήριξή τους. Εάν ο Τραμπ εκλεγεί Πρόεδρος, θα πιέσει για διπλωματική διευθέτηση. Εάν εκλεγεί η Χάρις, επίσης, θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα υποστήριξης.
Η τάση στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία μετά τις πρόσφατες εκλογές, στις οποίες οι ομάδες που αντιτίθενται στην υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία είχαν καλή απόδοση, πιθανότατα θα οδηγήσει στο Βερολίνο να προσαρμόσει σημαντικά την πολιτική του. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ήδη διατρανώσει την αποφασιστικότητά του να πιέσει για μια ειρηνευτική συμφωνία μέσω μιας διάσκεψης, στην οποία, σε αντίθεση με την τελευταία ειρηνευτική διάσκεψη στην Ελβετία, θα προσκληθεί και η Ρωσία.
Στον απόηχο των εκλογών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να προσανατολιστούν προς μια ειρηνευτική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.
Προς υποστήριξη αυτού του στόχου, η στρατηγική πρέπει να είναι διττή: η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να παραμείνει σθεναρή γιατί διαφορετικά ο Πούτιν δεν θα ενδιαφερθεί για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων και μια εξίσου σθεναρή δέσμευση για ένα λογικό αποτέλεσμα.