Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από μεγάλες καταστροφές; – Στην 64η θέση παγκοσμίως

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από μεγάλες καταστροφές; – Στην 64η θέση παγκοσμίως
Πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να σβήσουν φωτιά που καίει κοντά στην Εγνατία Οδό, στην Αλεξανδρούπολη, τα ξημερώματα της Τρίτης 22 Αυγούστου 2023. .Η καταστροφική πορεία της φωτιάς -παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης- συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την εκκένωση μετά τις 02.00 παραθαλάσσιων οικισμών δυτικά της πόλης: πρόκειται για τις κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μακροπρόθεσμη μετατόπιση του κινδύνου προς χώρες με κλιματικά ευαίσθητα ανοίγματα και υψηλή ευπάθεια.

Στην 64η θέση παγκοσμίως βρίσκεται για το 2024 η Ελλάδα σχετικά με τον κίνδυνο καταστροφών, σύμφωνα με τον δείκτη World Risk Report.

Η ετήσια έκθεση για τον παγκόσμιο κίνδυνο καταστροφών δημοσιεύθηκε από κοινού από το Ινστιτούτο για το Διεθνές Δίκαιο της Ειρήνης και τις Ένοπλες Συγκρούσεις και τη γερμανική ένωση 9 γερμανικών αναπτυξιακών οργανώσεων, Bündnis Entwicklung Hilft.

Ο δείκτης αποκαλύπτει ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από φυσικές καταστροφές και τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη των καταστροφών και τον μετριασμό των συνεπειών τους.

Η έκθεση καλύπτει 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών με βάση 100 πρωτογενείς δείκτες και νέες μεθοδολογικές διαδικασίες που συνδέονται με την έκθεση μιας χώρας σε φυσικές καταστροφές και την κοινωνική ικανότητα αντίδρασης.

Με βάση τη σχετική ανακοίνωση, σε μια κλίμακα από το 0 (πολύ χαμηλός κίνδυνος) έως το 100 (πολύ υψηλός κίνδυνος), η βαθμολογία της Ελλάδας μετρήθηκε στο 8,61, φέρνοντας τη χώρα μας στην 64η θέση παγκοσμίως.

Οι πρώτες χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο καταστροφών, σύμφωνα με την έκθεση είναι οι εξής:

  1. Φιλιππίνες
  2. Ινδονησία
  3. Ινδία
  4. Κολομβία
  5. Μεξικό
  6. Μυανμάρ
  7. Μοζαμβίκη
  8. Ρωσία
  9. Μπαγκλαντές
  10. Πακιστάν

Ενώ οι γνωστές εστίες κινδύνου παραμένουν στην Αμερική και την Ασία, η έκθεση δείχνει μια μακροπρόθεσμη μετατόπιση του κινδύνου προς χώρες με κλιματικά ευαίσθητα ανοίγματα και υψηλή ευπάθεια.

Το προφίλ κινδύνου πολλών χωρών χαρακτηρίζεται όχι μόνο από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και όλο και περισσότερο από συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Ιδιαίτερα επηρεάζονται οι περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και της Νότιας Ασίας, όπου οι συγκρούσεις επιδεινώνουν τα ήδη υψηλά επίπεδα κινδύνου.

Η έκθεση «παρέχει μια ισχυρή απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι κρίσεις υγείας συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, καθώς και των εκτεταμένων συνεπειών που έχουν αυτές οι κρίσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και ανάπτυξη».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως «οι οι παγκόσμιες κρίσεις είναι πανταχού παρούσες και υπερφορτώνουν όλο και περισσότερο τα διεθνή συστήματα βοήθειας», κάνοντας λόγο για τα «ακραία καιρικά φαινόμενα, πόλεμοι και νέες απειλές για την υγεία, όπως η πολιομυελίτιδα και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων».

«Ο κόσμος μας βρίσκεται στη μέγγενη πολλαπλών κρίσεων. Ενισχύονται αμοιβαία, δημιουργώντας νέες, απειλητικές προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια. Η έκθεση WorldRiskReport 2024 δείχνει με ανησυχητική σαφήνεια ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει αποφασιστικά και άμεσα», τονίζει η Ιλόνα Auer Frege, διευθύνουσα σύμβουλος της Bündnis Entwicklung Hilft.

«Η παραδοσιακή μας διαχείριση κρίσεων δεν επαρκεί πλέον για πολλαπλές κρίσεις. Χρειαζόμαστε επειγόντως καινοτόμες και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών», προσθέτει η Κατρίν Ράντκε, ανώτερη ερευνήτρια στο IFHV του Πανεπιστημίου Ruhr Bochum και επιστημονική υπεύθυνη της έκθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: