Νέα πανδημία ή… παγκόσμιος πόλεμος; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι του Μπιλ Γκέιτς

Νέα πανδημία ή… παγκόσμιος πόλεμος; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι του Μπιλ Γκέιτς
epaselect epa11324816 Co-Chair of the Bill and Melinda Gates Foundation, Bill Gates speaks during the Berlin Global Solutions Summit in Berlin, Germany, 07 May 2024. Berlin Global Solutions Summit, running from 06 to 07 May 2024, is an international conference addressing key policy challenges. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιατί ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για το τι μπορεί να συμβεί στα επόμενα 25 χρόνια.

Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που κρατούν ξύπνιο τη νύχτα ακόμα και τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο και επιχειρηματία Μπιλ Γκέιτς. Θα υπάρξει άλλη πανδημία; Θα φτάσουν οι παγκόσμιες εντάσεις σε σημείο έκρηξης, προκαλώντας έναν παγκόσμιο πόλεμο; Τι θα μας έσπρωχνε σε αυτή την άβυσσο;

Αν και ο Γκέιτς, πατέρας τριών παιδιών, είναι σταθερά αισιόδοξος για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την εξάλειψη θανατηφόρων ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, παραμένει ανήσυχος είτε για έναν ευρύ πόλεμο, είτε για μια νέα πανδημία. Ανέφερε «πολλή αναταραχή» στον κόσμο αυτή τη στιγμή, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει «έναν μεγάλο πόλεμο».

Αλλά ακόμα κι αν αποφευχθεί αυτή η σύγκρουση, «ναι, θα υπάρξει άλλη πανδημία, πιθανότατα μέσα στα επόμενα 25 χρόνια», δήλωσε ο Γκέιτς στο CNBC.

Ο συνιδρυτής της Microsoft δεν εντυπωσιάστηκε από την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία και δήλωσε ότι αγνοήθηκαν κρίσιμα μαθήματα. Ήταν επικριτικός απέναντι στην αμερικανική αντίδραση στην κρίση, λέγοντας: «Η χώρα που ο κόσμος περίμενε να ηγηθεί και να αποτελέσει πρότυπο δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες».

«Αν και μερικά από τα μαθήματα από την πανδημία [του κορονοϊού] έχουν μαθευτεί, [είναι] πολύ λιγότερα από όσα θα περίμενα, δυστυχώς», πρόσθεσε ο 69χρονος Γκέιτς.

Ο Γκέιτς δεν είναι ο μόνος που εκφράζει απογοήτευση· πολλοί άλλοι υποστηρικτές της παγκόσμιας υγείας πιέζουν επίσης τον δυτικό κόσμο για καλύτερες αντιδράσεις σε αναδυόμενες επιδημίες.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός στην επιδημιολογία αναδυόμενων ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, μιλώντας στο Fortune τον περασμένο μήνα για ένα νέο θανατηφόρο στέλεχος της mpox, δήλωσε: «Στη Δύση, ενδιαφερόμαστε πραγματικά για μια ασθένεια μόνο όταν αρχίζει να μας απειλεί άμεσα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από αυτές τις ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί από το να εξαπλωθούν, εάν οι χώρες που πλήττονται είχαν τους απαραίτητους πόρους».

Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα, το οποίο ήταν εμφανές κατά τη διάρκεια του COVID, πρόσθεσε: «Η Δύση ανησυχεί μόνο για τον έλεγχο των επιδημιών όταν αρχίζουμε να βλέπουμε κρούσματα, και τότε είναι σχεδόν πάντα πολύ αργά για να εξαλείψουμε τη μόλυνση».

Ο Γκέιτς επανέλαβε ότι ελπίζει οι υγειονομικοί οργανισμοί να αρχίσουν να σκέφτονται πιο μακροπρόθεσμα τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας: «Το να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις μας για το τι [κάναμε] καλά, τι δεν κάναμε καλά, ακόμα δεν γίνεται… Ίσως, τα επόμενα πέντε χρόνια, αυτό να βελτιωθεί.

«Αλλά, μέχρι στιγμής, είναι αρκετά εκπληκτικό».

Νωρίτερα φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τη μετάδοση του ιού της γρίπης μέσω βοοειδών, πτηνών και ανθρώπων, καλώντας τα έθνη να συνεργαστούν για να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για μια πανδημία.

«Υπάρχει μία βεβαιότητα: θα υπάρξει κι άλλη πανδημία γρίπης στο μέλλον», δήλωσε η Nicola Lewis, διευθύντρια του Worldwide Influenza Centre.

Η Lewis πρόσθεσε: «Το μήνυμά μου προς τις διεθνείς κοινότητες είναι ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις επιφυλάξεις μας. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις τοπικές μας ανησυχίες και να θυμόμαστε τις επιπτώσεις και τις καταστροφικές συνέπειες μιας παγκόσμιας πανδημίας, από οποιοδήποτε παθογόνο παράγοντα κι αν προέρχεται».

Φόβοι για παγκόσμιο πόλεμο

Ο Γκέιτς—ο οποίος έχει περιουσία 157 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index—δεν είναι το μόνο επιδραστικό όνομα που προειδοποιεί για έναν ενδεχόμενο παγκόσμιο πόλεμο.

Ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, λέγοντας στο CNBC τον περασμένο Σεπτέμβριο: «Έχουμε αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στο παρελθόν, έχουμε αντιμετωπίσει ελλείμματα στο παρελθόν, έχουμε αντιμετωπίσει υφέσεις στο παρελθόν, και δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο σχεδόν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Νομίζω ότι η Αμερική αντιμετωπίζει [την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία] πολύ σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος πώς το αντιλαμβάνεται ο υπόλοιπος κόσμος. Ένα δημοκρατικό έθνος της Ευρώπης δέχθηκε εισβολή υπό την απειλή πυρηνικού εκβιασμού. Νομίζω ότι η αντίδραση ήταν καλή, αλλά αυτό θα επηρεάσει όλες τις σχέσεις μας μέχρι να επιλυθεί με κάποιο τρόπο ο πόλεμος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: