Ηνωμένο Βασίλειο: Στασιμότητα στην οικονομία για 2ο μήνα – Κάτω από τις προσδοκίες το ΑΕΠ

Ηνωμένο Βασίλειο: Στασιμότητα στην οικονομία για 2ο μήνα – Κάτω από τις προσδοκίες το ΑΕΠ
Photo: pixabay.com
Παρά τη μικρή αύξηση στον τομέα των υπηρεσιών, η παραγωγή και η κατασκευαστική δραστηριότητα κατέγραψαν πτώση, επιβεβαιώνοντας τη στασιμότητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη τον Ιούλιο, όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) την Τετάρτη. Το ΑΕΠ, που αποτελεί βασικό δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκε ελάχιστα, παραμένοντας κατώτερο των προσδοκιών των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν ανάπτυξη 0,2%. Τον Ιούνιο, η οικονομία είχε επίσης μείνει στάσιμη.

Ο τομέας των υπηρεσιών της Βρετανίας σημείωσε ελαφρά ανάπτυξη 0,1% τον Ιούλιο, ενώ η βιομηχανική και κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησαν κατά 0,8% και 0,4% αντίστοιχα. Συνολικά, η οικονομία της χώρας κατέγραψε αύξηση 0,5% στο τρίμηνο έως τον Ιούλιο, ελαφρώς χαμηλότερη από το 0,6% του δεύτερου τριμήνου που έληξε τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λιζ Μακιόν, διευθύντρια οικονομικών στατιστικών στο ONS, δήλωσε: «Η οικονομία δεν κατέγραψε ανάπτυξη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και ο τομέας των υπηρεσιών συνέβαλε σε θετική ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες».

Παρά την αργή πρόοδο, η βρετανική οικονομία είχε καταγράψει μέτρια αλλά σταθερή επέκταση σχεδόν κάθε μήνα φέτος, βγαίνοντας από μια ρηχή ύφεση στις αρχές του έτους. Τα στοιχεία αυτά είναι η πρώτη οικονομική μέτρηση υπό τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, ο οποίος εξελέγη στις 4 Ιουλίου.

Τα οικονομικά δεδομένα δημοσιεύονται ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα, όπου θα εξεταστεί η πολιτική για τα επιτόκια. Η Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια τον περασμένο μήνα, και η επόμενη απόφαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: