Η Apple ελπίζει στην τεχνητή νοημοσύνη για να «τονώσει» τις πωλήσεις του iPhone 16

Η Apple ελπίζει στην τεχνητή νοημοσύνη για να «τονώσει» τις πωλήσεις του iPhone 16
New models of the Apple iPhone 16 are displayed after Apple's "It's Glowtime" event in Cupertino, California, September 9, 2024. Apple on Monday announced a new iPhone built for generative artificial intelligence as it seeks to boost sales and show it is keeping up in the technology race. (Photo by Nic Coury / AFP) Photo: AFP
Η Apple έχει καθυστερήσει σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, Samsung και Google, στην ενσωμάτωση χαρακτηριστικών δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για επεξεργασία φωτογραφιών, μετάφραση και περιήγηση στο διαδίκτυο στις συσκευές της.

Με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε ύφεση, η Apple έχει βρεθεί υπό πίεση να δείξει τι θα προσφέρει στους καταναλωτές για να δώσει ώθηση σε μια νέα αύξηση των πωλήσεων των iPhone.

Τη Δευτέρα, ο τεχνολογικός κολοσσός αποκάλυψε το νέο του προϊόν — το iPhone 16, το οποίο διαθέτει ένα κουμπί κάμερας στην εξωτερική πλευρά της συσκευής.

Το κουμπί είναι μια εξωτερική ένδειξη των αλλαγών που η Apple ανέφερε ότι έχει κάνει στο εσωτερικό του τελευταίου της smartphone, με στόχο την αξιοποίηση των τελευταίων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι οι αναβαθμίσεις θα “ξεπεράσουν τα όρια του τι μπορεί να κάνει ένα smartphone”, αλλά η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, καθώς άλλες μάρκες έχουν ήδη ενσωματώσει χαρακτηριστικά δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στα τηλέφωνά τους.

Η τιμή της μετοχής της Apple υποχώρησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Glowtime“, όπου αποκάλυψε το iPhone 16 καθώς και άλλα προϊόντα, και έκλεισε την ημέρα χωρίς αλλαγή. Η εταιρεία, με αξία 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετωπίζει ανησυχίες ότι χάνει την πρωτοπορία της στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πωλήσεις του iPhone – του πιο σημαντικού προϊόντος της Apple, που αντιπροσωπεύει περίπου το μισό των συνολικών της πωλήσεων – έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες. Μειώθηκαν κατά 1% στους εννέα μήνες που έληξαν στις 29 Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Apple δήλωσε ότι τα νέα της τηλέφωνα, που διαθέτουν μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες, πιο ισχυρούς επεξεργαστές και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας, είναι τα πρώτα που κατασκευάστηκαν ειδικά για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης και των νέων εργαλείων της “Apple Intelligence“, πολλά από τα οποία ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο.

Αυτά περιλαμβάνουν νέα εργαλεία για τη συγγραφή και τη δημιουργία νέων emojis, καθώς και την ενσωμάτωση του chatbot ChatGPT της OpenAI στη Siri για να βοηθήσει τους χρήστες με ορισμένες ερωτήσεις και αιτήματα παραγωγής κειμένων.

Τη Δευτέρα, η Apple ανακοίνωσε επίσης ενημερώσεις για το Apple Watch και τα ακουστικά AirPods, τα οποία θα επιτρέπουν να μειώνεται αυτόματα η ένταση όταν οι χρήστες αρχίζουν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο και να απορρίπτονται κλήσεις με ένα νεύμα του κεφαλιού.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η επαγγελματική έκδοση των AirPods θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσωπικό ακουστικό “κλινικής ποιότητας” για άτομα με ήπια ή μέτρια απώλεια ακοής.

Η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει έγκριση για το προϊόν από τις ρυθμιστικές αρχές “σύντομα” και η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη αυτό το φθινόπωρο σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Στο παρελθόν, η εταιρεία είχε μια λειτουργία που επέτρεπε στους ανθρώπους να συνδυάζουν ακουστικά βαρηκοΐας με iPhones και άλλες συσκευές.

Τα προϊόντα παρουσιάστηκαν σε μια λαμπερή εκδήλωση, όπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια καθορισμένη περιοχή ελεύθερης έκφρασης απέναντι από το κτίριο, ζητώντας από τα στελέχη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία των παιδιών από επικίνδυνο περιεχόμενο στο App Store της εταιρείας.

Η διαμαρτυρία περιελάμβανε ένα φουσκωτό ομοίωμα του κ. Κουκ σε φυσικό μέγεθος.

Οι πωλήσεις της νέας σειράς ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές για το iPhone 16 να ξεκινούν από 799 δολάρια. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά της Apple Intelligence δεν θα είναι διαθέσιμα στα λειτουργικά συστήματα μέχρι τον Οκτώβριο, αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε άλλες χώρες τους επόμενους μήνες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι διαθέσιμα τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας ερευνών αγοράς CCS Insight, δήλωσε ότι είναι πιθανό πολλοί να απορρίψουν τον νέο έλεγχο της κάμερας της εταιρείας ως ένα “ένδοξο κουμπί κλείστρου“.

Ωστόσο, ανέφερε ότι προσφέρει “πολύ σημαντικές” αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής αναζήτησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, και έφυγε από την παρουσίαση πεπεισμένος ότι η Apple θα κερδίσει τους πελάτες.

“Ο συνδυασμός της Apple Intelligence και των νέων χαρακτηριστικών της κάμερας στο iPhone 16 θα βοηθήσει να ενθαρρυνθούν οι αναβαθμίσεις από τους πιστούς πελάτες της Apple,” είπε. “Ιδιαίτερα καθώς η Apple προβάλλει αυτή την τελευταία ενημέρωση ως μια αγορά που είναι ανθεκτική στο μέλλον για πελάτες που θέλουν να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά της Apple Intelligence καθώς αυτά κυκλοφορούν τα επόμενα χρόνια.”

Η Apple έχει καθυστερήσει σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, Samsung και Google, στην ενσωμάτωση χαρακτηριστικών δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για επεξεργασία φωτογραφιών, μετάφραση και περιήγηση στο διαδίκτυο στις συσκευές της.

Οι ανταγωνιστές τώρα τα ενσωματώνουν σε αναδιπλούμενα, περιστρεφόμενα και ακόμη και τριπλά αναδιπλούμενα smartphones.

Οι προπαραγγελίες για το νέο τριπλό τηλέφωνο της Huawei, το Mate XT, φέρεται να ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια τη Δευτέρα.

Η αναλύτρια της Gartner, Ανέτ Ζίμερμαν, δήλωσε ότι επειδή η Apple λανσάρει smartphones έτοιμα για τεχνητή νοημοσύνη αργότερα από τους ανταγωνιστές της, είναι “καθοριστικό” να παραδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία των χαρακτηριστικών πριν είναι έτοιμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη φήμη της εταιρείας ή να προκαλέσει απώλειες πωλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: