Cryptos: Η απειλή του bitcoin από τις αμερικανικές εκλογές και η «παγίδα» των επιτοκίων της Fed

Cryptos: Η απειλή του bitcoin από τις αμερικανικές εκλογές και η «παγίδα» των επιτοκίων της Fed
Photo: pixabay.com
Μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» το bitcoin στα 90.000 δολάρια.

Τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η αγορά των κρυπτονομισμάτων τις επόμενες εβδομάδες κατέγραψε άρθρο του Forbes, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην αγορά των cryptos οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και η μείωση των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σημειώνεται πως λίγο μετά από τις 13:00 της Τετάρτης(ώρα Ελλάδας) το bitcoin υποχωρούσε 2,43% στα 56.562 δολάρια, έχοντας κινηθεί τις τελευταίες μέρες και κοντά στα επίπεδα των 50.000 δολάρια.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου αναμένει τις αποφάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για την επιτοκιακή της πολιτικής. Κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) την ερχόμενη εβδομάδα, η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι αναλυτές «βλέπουν» πιθανότητες 69% για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και 31% πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το κατά πόσο η Fed θα προχωρήσει με νέες μειώσεις των επιτοκίων της μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και του εκδότη διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) bitcoin spot BlackRock προειδοποίησαν ότι βλέπουν περισσότερες «εκρήξεις μεταβλητότητας μπροστά μας» και προέβλεψαν ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια τόσο γρήγορα όσο περιμένουν οι αγορές.

«Βλέπουμε πολλαπλούς παράγοντες που οδηγούν στη μεταβλητότητα της αγοράς: αναζωπύρωση των φόβων για ύφεση λόγω κάποιων πιο ήπιων οικονομικών στοιχείων, προεκλογική νευρικότητα στις ΗΠΑ και απομάκρυνση κερδών καθώς οι επενδυτές κάνουν χώρο για νέες εκδόσεις μετοχών. Δεν βλέπουμε την Fed να μειώνει τα βασικά επιτόκια τόσο απότομα όσο περιμένουν οι αγορές» ανέφερε σημείωμα της BlackRock προς τους επενδυτές.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ασθενέστερη του αναμενόμενου έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ προκάλεσε την κατάρρευση της τιμής του bitcoin, με την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας να τροφοδοτεί φόβους ότι η Fed περίμενε πολύ καιρό για να μειώσει τα επιτόκια και θα μπορούσε να έχει οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Σημειώνεται πως συμπεράσματα για τις επόμενες νομισματικές κινήσεις της Fed θα προκύψουν από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Αύγουστο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να βγαίνουν το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

«Ακόμη και αν ο πληθωρισμός πέφτει προς το στόχο της Fed βραχυπρόθεσμα, ο υψηλότερος πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα περιορίσει το πόσο η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, πιστεύουμε. Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη και η ψύξη του πληθωρισμού έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των 10ετών σε χαμηλά 15 μηνών, καθώς οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει περισσότερες από 100 μονάδες βάσης για μειώσεις έως το τέλος του έτους και περίπου 240 μονάδες βάσης για μειώσεις τους επόμενους 12 μήνες, υποδηλώνοντας μια απάντηση της Fed σε μια ύφεση» εκτίμησε η BlackRock.

Η σημασία των αμερικανικών εκλογών

Πέρα από τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια της, τα κρυπτονομίσματα κινούνται και στους ρυθμούς του debate για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλτ Τραμπ.

«Το κλίμα της αγοράς μετατοπίζεται υπέρ της Κάμαλα Χάρις», δήλωσε ο Βαλεντίν Φουρνιέ, αναλυτής της εταιρείας ερευνών BRN.

«Αυτό δημιουργεί μια κάπως λιγότερο αισιόδοξη προοπτική για το bitcoin σε σύγκριση με τις πιο ενθουσιώδεις προβλέψεις που έκανε ο Τραμπ στο συνέδριο Bitcoin 2024».

Τα στοιχήματα για νίκη της Χάρις βελτιώθηκαν στο 56% από 53% πριν από το debate, ενώ οι πιθανότητες του Τραμπ υποχώρησαν στο 48% από 52%, σύμφωνα με τον ιστότοπο online στοιχημάτων PredictIt.

Ο Τραμπ είχε φλερτάρει τον Ιούλιο τη βιομηχανία cryptos σε ένα συνέδριο σε αναζήτηση δωρεών και ψήφων με την υπόσχεση φιλικότερης ρύθμισης. «Μην πουλήσετε ποτέ το bitcoin σας», είχε πει τότε ο Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Bernstein προειδοποίησαν ότι η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να καταρρεύσει σχεδόν κατά 50% σε περίπου 30.000 δολάρια, εάν  Χάρις κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, θεωρούν επίσης ότι μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να σημάνει την εκτίναξη της τιμής του bitcoin στα 90.000 δολάρια χάρη στον πρόσφατο εναγκαλισμό του Τραμπ με την τεχνολογία.

«Μετά τα τελευταία τρία χρόνια ρυθμιστικής κάθαρσης, μια θετική ρυθμιστική πολιτική για την κρυπτογράφηση μπορεί να ωθήσει ξανά την καινοτομία και να φέρει τους χρήστες πίσω στα χρηματοοικονομικά προϊόντα στην αλυσίδα μπλοκ», έγραψαν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Γκαουτάμ Τσουγκάνι σε σημείωμα που είδε το Coindesk, προσθέτοντας: «Οι εκλογές παραμένουν δύσκολα προβλέψιμες, αλλά αν είστε long στο κρυπτονόμισμα εδώ, πιθανότατα παίρνετε μια συναλλαγή με τον Τραμπ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: