Κεραμέως: Ξεκινά πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τουρισμό και εστίαση

Κεραμέως: Ξεκινά πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τουρισμό και εστίαση
Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτάθηκε από την προηγούμενη Πέμπτη 16/2 στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security, ενώ ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι εφαρμόζεται στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, που απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (και θα ακολουθήσουν η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ, ο τουρισμός και η εστίαση). Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς «σκανάρουν» την κάρτα τους (η οποία μπορεί να είναι τυπωμένη ή συνηθέστερα μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο) κατά την είσοδό τους στην εργασία και την αποχώρησή τους και η δήλωση έναρξης/ λήξης μεταδίδεται αυτόματα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2025, καθώς και για τις αυξήσεις που αναμένονται στις συντάξεις.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα που αφορούν στην εργασία και την οικονομία, ανακοινώνοντας την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Η κίνηση αυτή, όπως σημείωσε η υπουργός, στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων, διασφαλίζοντας ότι ο πραγματικός χρόνος εργασίας τους θα καταγράφεται σωστά και θα αμείβονται ανάλογα.

Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από την 1η Ιανουαρίου 2025. Το μέτρο αυτό θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους εργασίας, ενισχύοντας την απασχόληση και προσφέροντας κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η συνολική μείωση των εισφορών θα ανέλθει στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην περίοδο 2019-2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, η υπουργός δήλωσε ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 2,2% και 2,5%, με το ακριβές ποσοστό να οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο, ανάλογα με τον πληθωρισμό. Περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Η κυρία Κεραμέως σχολίασε και το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας, ανακοινώνοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα κάνει πιο δίκαιη την κατανομή του, ενώ θα ενθαρρύνει την εύρεση εργασίας και θα στηρίξει τους ευάλωτους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: