Επέκταση της ΕΥΔΑΠ και κλιμακωτή χρέωση νερού: Αυτά είναι τα μέτρα του ΥΠΕΝ για τη λειψυδρία

Επέκταση της ΕΥΔΑΠ και κλιμακωτή χρέωση νερού: Αυτά είναι τα μέτρα του ΥΠΕΝ για τη λειψυδρία
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με θέμα: «Οι πολιτικές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λειψυδρία» στο υπουργείο, Αθήνα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, εστιάζοντας στις περιοχές του Νότιου Αιγαίου, της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Κρήτης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε σήμερα ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πλήττει συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με έμφαση στο Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και την Ανατολική Κρήτη. Ειδικότερα για την Αττική, ανέφερε ότι, ενώ δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα, η διετής ανομβρία έχει αρχίσει να δημιουργεί πιέσεις. Η φετινή χρονιά κατέγραψε μείωση των βροχοπτώσεων κατά 50%, με αποτέλεσμα το υδατικό ισοζύγιο της χώρας να είναι ελλειμματικό.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην υπόλοιπη Αττική, την Κορινθία, τη Βοιωτία και τη Φωκίδα, ενώ παρόμοια επέκταση θα υπάρξει στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Στην υπόλοιπη χώρα, θα μειωθούν οι πάροχοι ύδρευσης, με στόχο να υπάρχει ένας πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα. Επίσης, θα θεσπιστεί διακανονισμός για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωσε επίσης την εφαρμογή νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, με κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης. Οι τιμές θα διαμορφώνονται από τον πάροχο, ενώ θα ελέγχονται από τη ΡΑΑΕΥ. Η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης θα είναι προσιτή, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές που θα μειώσουν τις διαρροές και παρουσίασε τις πηγές χρηματοδότησης για τα έργα, όπως το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπών και το Πράσινο Ταμείο.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε έργα αφαλάτωσης αξίας 50 εκατ. ευρώ σε άνυδρα νησιά, σημειώνοντας ότι η αφαλάτωση μπορεί να αποτελέσει λύση, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να μειωθεί το κόστος του νερού στα νησιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: