Νέες πιέσεις στα cryptos μετά το debate Χάρις-Τραμπ

Νέες πιέσεις στα cryptos μετά το debate Χάρις-Τραμπ
epa11597643 A monitor off stage during a presidential debate between Republican presidential candidate Donald J. Trump and Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris hosted by ABC News at the National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania, USA 10 September 2024. The 90 minute event is the only planned debate between the two candidates in the 2024 presidential election. EPA/DEMETRIUS FREEMAN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν υποστήριξε ριζικά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές από αυτές που ισχύουν σήμερα. Τελικά, πολλές από τις οικονομικές πολιτικές που θα δούμε να εφαρμόζονται του χρόνου θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση της Γερουσίας και της Βουλής», δήλωσε ο Varghese από την Carson Group.

Οι επενδυτές έσπευσαν να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους την Τετάρτη, μετά από το πολυαναμενόμενο debate μεταξύ του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ και της Δημοκρατικής Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, καθώς οι αγορές στοιχημάτων κινήθηκαν υπέρ της Χάρις μετά τη συζήτηση.

Οι μετοχές της Trump Media & Technology Group, της εταιρείας που κατέχει την πλατφόρμα Truth Social, σημείωσαν πτώση περίπου 14% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ οι μετοχές ηλιακής ενέργειας σημείωσαν άνοδο.

Το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς έναντι των ασιατικών νομισμάτων μετά τη συζήτηση, αλλά ανέκαμψε μετά τη δημοσιοποίηση των δεδομένων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ το bitcoin μειώθηκε περίπου κατά 1,5%.

Σε μια έντονη συζήτηση το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ και η Χάρις συγκρούστηκαν σε θέματα που κυμαίνονταν από την οικονομία μέχρι τη μετανάστευση και τα νομικά προβλήματα του Τραμπ, καθώς και οι δύο επιδίωξαν να βρουν μια στιγμή που θα άλλαζε την πορεία της προεκλογικής μάχης.

Οι λεκτικοί διαξιφισμοί τους δεν άφησαν στους επενδυτές πολλές νέες πληροφορίες σχετικά με θέματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές, όπως οι δασμοί, οι φόροι και οι ρυθμίσεις. Ωστόσο, οι διαδικτυακές αγορές πρόβλεψης έδειξαν αυξημένες πιθανότητες νίκης της Χάρις τον Νοέμβριο: οι πιθανότητες της Χάρις στην αγορά των εκλογών του 2024 στο PredictIt αυξήθηκαν από 53 σεντς σε 55 σεντς μετά τη συζήτηση, ενώ οι πιθανότητες του Τραμπ υποχώρησαν από 52 σεντς σε 47 σεντς. Υπάρχει «γενική άποψη ότι η Χάρις κέρδισε τη συζήτηση», δήλωσε ο Alvin Tan, επικεφαλής στρατηγικής για τα ασιατικά νομίσματα στην RBC Capital Markets στη Σιγκαπούρη.

«Προφανώς δεν είναι μια άνετη νίκη για τη Χάρις, αλλά οι πιθανότητες νίκης του Τραμπ έχουν μειωθεί λίγο». Το αμερικανικό δολάριο ήταν πρόσφατα μειωμένο κατά 0,2% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του ιαπωνικού γιεν. Τα προθεσμιακά συμβόλαια μετοχών σημείωσαν πτώση περίπου 0,3%, με τους επενδυτές να αναμένουν τα δεδομένα για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι μετοχές των αμερικανικών εισηγμένων ηλιακών εταιρειών, οι οποίες θεωρούνται ωφελημένες από μια νίκη της Χάρις, αυξήθηκαν μεταξύ 2,2% και 7,2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές πούλησαν τις μετοχές της Trump Media & Technology Group (DJT.O), οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις πιθανότητες νίκης του πρώην προέδρου στις εκλογές του 2024.

Ενώ η προεδρική κούρσα είναι πολύ έντονα στο μυαλό των επενδυτών, οι πολιτικές ανησυχίες έχουν πρόσφατα συνδυαστεί με πιο άμεσους παράγοντες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για μια πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ και την αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο πολύ θα χρειαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, όπως ανέφεραν οι επενδυτές.

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία ποσοστιαία απώλεια από τον Μάρτιο του 2023 την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια δεύτερη συνεχόμενη απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση, αν και ο δείκτης είναι ακόμα αυξημένος σχεδόν κατά 15% φέτος. Παρόλα αυτά, κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι ακόμα και μια μικρή αλλαγή στις αντιλήψεις για τους υποψήφιους θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να κριθεί σε δεκάδες χιλιάδες ψήφους σε λίγες πολιτείες.

Οι δύο υποψήφιοι είναι ουσιαστικά ισόπαλοι στις επτά κρίσιμες πολιτείες που πιθανότατα θα καθορίσουν τις εκλογές, σύμφωνα με τις μέσες δημοσκοπήσεις που συνέλεξε η New York Times. «Η προεδρική συζήτηση στις ΗΠΑ πέτυχε τον στόχο της, δίνοντας ένα καθοριστικό πλεονέκτημα σε έναν από τους υποψηφίους σε μια εξαιρετικά κλειστή αναμέτρηση», δήλωσε η Charu Chanana, Επικεφαλής Στρατηγικής FX και Παγκόσμια Στρατηγός της Αγοράς στη Saxo. «Οι μετοχές των κρυπτονομισμάτων και της ενέργειας μπορεί να αντιμετωπίσουν εμπόδια καθώς το κλίμα της αγοράς προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες πολιτικές δυναμικές.» Ο Τραμπ έχει τοποθετηθεί ως υποψήφιος υπέρ των κρυπτονομισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΙ

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί χαμηλότερους εταιρικούς φόρους και μια πιο σκληρή στάση στο εμπόριο και τους δασμούς. Έχει επίσης δηλώσει ότι ένα ισχυρό δολάριο βλάπτει τις ΗΠΑ, αν και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι πολιτικές του θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληθωρισμό και τελικά να ενισχύσουν το νόμισμα.

Η Χάρις τον περασμένο μήνα παρουσίασε σχέδια για αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28% από 21%, μια πρόταση που κάποιοι στη Wall Street πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βλάψει τα εταιρικά κέρδη.

Το βράδυ της Τρίτης, η Χάρις επιτέθηκε στην πρόθεση του Τραμπ να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα ξένα αγαθά – μια πρόταση που έχει παρομοιάσει με φόρο πωλήσεων για τη μεσαία τάξη – ενώ πρόβαλε το σχέδιό της για την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις. Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την πρότασή του για δασμούς, λέγοντας ότι δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς. Το κινεζικό γουάν, το οποίο είχε βρεθεί υπό πίεση κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας κατά τη θητεία του Τραμπ, σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου στις συναλλαγές της Τετάρτης.

Ο Τραμπ επέκρινε τη Χάρις για τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο πληθωρισμός, είπε, «έχει αποτελέσει καταστροφή για τον κόσμο, για τη μεσαία τάξη, για όλες τις τάξεις.» Ωστόσο, οι οικονομικές πολιτικές μπορεί να παραμείνουν ασαφείς για λίγο ακόμα.

«Δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση για τις πολιτικές», δήλωσε ο Varghese από την Carson Group. «Κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν υποστήριξε ριζικά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές από αυτές που ισχύουν σήμερα. Τελικά, πολλές από τις οικονομικές πολιτικές που θα δούμε να εφαρμόζονται του χρόνου θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση της Γερουσίας και της Βουλής.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: