Αντίπαλοι για το Wegovy; – Η αγορά θεραπειών παχυσαρκίας μπορεί να φτάσει τα 200 δισ. δολάρια μέχρι το 2031

Αντίπαλοι για το Wegovy; – Η αγορά θεραπειών παχυσαρκίας μπορεί να φτάσει τα 200 δισ. δολάρια μέχρι το 2031
28 June 2023, Denmark, Kopenhagen: Various packages of the weight-loss drug "Wegovy" from the pharmaceutical company Novo Nordisk lie on the sales counter in a Danish pharmacy. The drug, which has caused quite a stir, is due to be launched on the German market at the end of July 2023. Photo: Steffen Trumpf/dpa (Photo by Steffen Trumpf / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Στην αγορά των θεραπειών για την απώλεια βάρους αναμένεται να υπάρξουν 16 νέα φάρμακα τα επόμενα χρόνια.

Στην αγορά των θεραπειών για την απώλεια βάρους αναμένεται να υπάρξουν 16 νέα φάρμακα που θα διεκδικήσουν ένα κομμάτι της επικερδούς αγοράς, στην οποία σήμερα κυριαρχούν η Novo Nordisk και η Eli Lilly, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Morningstar και του Pitchbook.

Σε κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά για τις θεραπείες παχυσαρκίας θα μπορούσε να επεκταθεί στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2031. Τα 16 φάρμακα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μέχρι το 2029, με περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια της αγοράς GLP-1 να προέρχονται από αυτούς τους νέους διεκδικητές.

Η αυξανόμενη ζήτηση για το Wegovy της Novo και το Zepbound της Lilly έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ανταγωνιστών να δοκιμάσουν τις δικές τους θεραπείες απώλειας βάρους. Εταιρείες όπως η Amgen και η Pfizer δοκιμάζουν επί του παρόντος τα υποψήφια φάρμακά τους σε κλινικές δοκιμές.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται εν μέσω επικρίσεων από τους νομοθέτες σχετικά με το υψηλό κόστος που συνδέεται με αυτά τα φάρμακα. Οι νεοεισερχόμενοι, ωστόσο, αναμένεται να μειώσουν τις τιμές καθώς ανταγωνίζονται για μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι πιθανές νέες θεραπείες περιλαμβάνουν εκείνες των Boehringer Ingelheim και Zealand Pharma, μαζί με τους ανταγωνιστές των Roche, Amgen και Pfizer, σύμφωνα με την έκθεση, υπό την προϋπόθεση ότι τα φάρμακα θα περάσουν από κλινικές δοκιμές.

Άλλοι νεοεισερχόμενοι περιλαμβάνουν εκείνα των Structure Therapeutics, Viking Therapeutics και Altimmune, μαζί με τα φάρμακα νέας γενιάς των Novo και Lilly.

Οι αναλυτές, πέρυσι, είχαν προβλέψει ότι η αγορά παχυσαρκίας θα ανέλθει σε 170 δισ. δολάρια έως το 2031, αλλά πρόσφατα αύξησαν τις εκτιμήσεις τους, εν μέρει λόγω της αναμενόμενης υψηλότερης διείσδυσης στην αγορά του διαβήτη.

Η έκθεση προβλέπει ότι το 41% των ατόμων με διαβήτη και σχεδόν το ένα τέταρτο των μη διαβητικών ασθενών με παχυσαρκία θα λαμβάνουν ένα φάρμακο GLP-1 μέχρι το 2031.

Οι αναλυτές αναμένουν σημαντικές εξαγορές από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στον τομέα της παχυσαρκίας τους επόμενους 18 μήνες, με στόχο μικρότερες εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάπτυξη φαρμάκων για την παχυσαρκία.

Οι δυνητικοί στόχοι εξαγοράς περιλαμβάνουν εταιρείες όπως η Structure, η Viking και η Altimmune.

Εταιρείες όπως η NodThera, η Corteria και η Diasome έχουν περισσότερες από 50% πιθανότητες να εξαγοραστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com