Η Κίνα αυξάνει σημαντικά τα όρια συνταξιοδότησης – Για πρώτη φορά από το 1978

Η Κίνα αυξάνει σημαντικά τα όρια συνταξιοδότησης – Για πρώτη φορά από το 1978
(200508) -- SHANGHAI, May 8, 2020 (Xinhua) -- A staff member (R) introduces commodities to a visitor during an Italy-themed exhibition held at the Hongqiao Import Commodity Exhibition and Trade Center in east China's Shanghai, May 8, 2020. An exhibition featuring Italian commodities was held here on Friday, presenting Italian culture, food and fashion trend to visitors. (Xinhua/Fang Zhe) (Photo by Fang Zhe / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Θα αυξηθεί για τους άνδρες στα 63 έτη από τα 60, ενώ για τις γυναίκες που εργάζονται σε θέσεις γραφείου θα αυξηθεί στα 58 έτη.

Το κορυφαίο νομοθετικό σώμα της Κίνας ενέκρινε πρόταση για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης της χώρας, ανέφερε την Παρασκευή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επιταχύνοντας την αναθεώρηση νόμων δεκαετιών για την αντιμετώπιση της οικονομικής πίεσης από τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης της Κίνας είναι σήμερα μεταξύ των χαμηλότερων παγκοσμίως, μετέδωσε το Reuters.

Η μεταρρύθμιση είναι επείγουσα με το προσδόκιμο ζωής στην Κίνα να έχει αυξηθεί στα 78 έτη από το 2021 από περίπου 44 έτη το 1960 και να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 80 έτη μέχρι το 2050.

Ταυτόχρονα, ο ενεργός πληθυσμός που απαιτείται για τη στήριξη των ηλικιωμένων συρρικνώνεται.

Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί για τους άνδρες στα 63 έτη από τα 60, ενώ για τις γυναίκες που εργάζονται σε θέσεις γραφείου θα αυξηθεί στα 58 έτη από τα 55. Για τις γυναίκες που απασχολούνται σε χειρωναντικές δουλειές θα προσαρμοστεί στα 55 από τα 50 έτη.

Οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025 και είναι η πρώτη αύξηση μετά από το 1978.

Το να εργάζονται οι άνθρωποι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μειώσει την πίεση στους προϋπολογισμούς των συντάξεων, καθώς πολλές κινεζικές επαρχίες ήδη υποφέρουν από μεγάλα ελλείμματα. Αλλά η καθυστέρηση των πληρωμών των συντάξεων και η απαίτηση από τους ηλικιωμένους εργαζόμενους να παραμείνουν περισσότερο στην εργασία τους μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτη από όλους.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι«μπήκαν» στα social mediaαφού το Xinhua μετέδωσε ότι οι κορυφαίοι νομοθέτες της Κίνας συζήτησαν το θέμα στις 10 Σεπτεμβρίου, με πολλούς να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι θα υπάρχουν περισσότεροι αιτούντες εργασία που θα κυνηγούν πολύ λίγες θέσεις εργασίας.

Με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού, δήλωσε ο Ξιουτζιάν Πενγκ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικών Μελετών του Πανεπιστημίου Βικτόρια στην Αυστραλία.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση. Εάν ο πληθυσμός συνεχίσει να μειώνεται, η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα επιταχυνθεί, επηρεάζοντας περαιτέρω αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη».

Ο Ξινγκ Ζαοπένγκ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της ANZ για την Κίνα, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή πιθανότατα δεν θα έχει «καμία επίπτωση στη βραχυπρόθεσμη οικονομία. Μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσει στην αποφυγή πρόωρων ελλείψεων εργατικού δυναμικού και στη διατήρηση σταθερής αύξησης της παραγωγικότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com