Τεράστια οικολογική καταστροφή: Ρεκόρ πυρκαγιών σαρώνουν την Λατινική Αμερική

Τεράστια οικολογική καταστροφή: Ρεκόρ πυρκαγιών σαρώνουν την Λατινική Αμερική
Flames burn trees during a forest fire near Belin-Beliet in Gironde, southwestern France, on August 10, 2022. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP) Photo: AFP
Η υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας (Inpe) κατέγραψε πάνω από 346.000 εστίες πυρκαγιάς.

Η Λατινική Αμερική βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής, με τις πυρκαγιές να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας (Inpe) κατέγραψε πάνω από 346.000 εστίες πυρκαγιάς, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2007. Αυτή η καταστροφή δεν περιορίζεται μόνο στον Αμαζόνιο, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες χώρες όπως η Βολιβία, το Περού, η Αργεντινή και η Παραγουάη.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι πυρκαγιές, αν και προκαλούνται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, επιδεινώνονται λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Ζέστη και παρατεταμένη ξηρασία ενισχύουν την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για τις αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βραζιλία και η Βολιβία έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες πυροσβέστες, αλλά οι πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μεγάλες διαδηλώσεις πολιτών στη Βολιβία, με συνθήματα όπως «Η Βολιβία φλέγεται», ενώ στη Βραζιλία, ο καπνός έχει καλύψει τον ουρανό μεγάλων πόλεων όπως το Σάο Πάολο.

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτές οι πυρκαγιές εκλύουν πυκνό καπνό που απειλεί την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η έκθεση σε καπνό από πυρκαγιές προκαλεί κατά μέσο όρο 12.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στη Λατινική Αμερική.

Αν και αναμένονται βροχοπτώσεις στην κεντρική Βραζιλία, οι ξηρές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλά σημεία, προκαλώντας ακόμα περισσότερες ανησυχίες για την οικολογική καταστροφή που συνεχίζεται στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: