Σε χαμηλό 5 μηνών η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, δοκιμάζοντας το Πεκίνο

Σε χαμηλό 5 μηνών η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, δοκιμάζοντας το Πεκίνο
epa10133364 China's flag flutters along a road in Beijing, China, 22 August 2022. China has cut its benchmark loan rates to help revive its economy. China's one year loan prime rate was cut from 3.7 percent to 3.65 percent, while the loan rates for mortgages were cut from 4.45 percent to 4.3 percent, the People's Bank of China (PBOC) said. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπογραμμίζοντας την αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Αύγουστο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές των νέων κατοικιών εξασθένησαν περαιτέρω, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για πιο τολμηρά κίνητρα για τη στήριξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τα υποτονικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο απηχούν τα αδύναμα στοιχεία τραπεζικού δανεισμού της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας την αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο επεκτάθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, επιβραδυνόμενη από το ρυθμό 5,1% τον Ιούλιο και σηματοδοτώντας την πιο αργή ανάπτυξη από τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) το Σάββατο.

Αυτό δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για ανάπτυξη 4,8% σε δημοσκόπηση του Reuters σε 37 αναλυτές.

Οι λιανικές πωλήσεις, ένας βασικός δείκτης της κατανάλωσης, αυξήθηκαν μόνο κατά 2,1% τον Αύγουστο, επιβραδυνόμενες από την αύξηση 2,7% τον Ιούλιο εν μέσω της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής αιχμής. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες ήταν αναιμικές όλο το έτος, θα αυξάνονταν κατά 2,5%.

«Η δυναμική επιβραδύνεται… Το εμπόδιο παραμένει η εγχώρια ζήτηση», δήλωσε ο Σινγκ Ζαοπένγκ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της ANZ για την Κίνα.

«Το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το 2ο τρίμηνο με βάση τις τρέχουσες ροές δεδομένων. Αναμένουμε ότι σύντομα θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας κίνητρα».

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε την Πέμπτη τις αρχές να προσπαθήσουν να επιτύχουν τους ετήσιους στόχους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω προσδοκιών ότι απαιτούνται περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης που παραπαίει.

Η παραπαίουσα κινεζική οικονομική δραστηριότητα έχει ωθήσει τους παγκόσμιους χρηματιστές να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024 σε επίπεδα χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για περίπου 5%.

Η παρατεταμένη ύφεση της αγοράς ακινήτων έχει οδηγήσει τους Κινέζους καταναλωτές να περικόψουν τις δαπάνες τους. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει ακόμη και τη διανομή κουπονιών αγορών για να αντιμετωπιστεί η τάση αυτή.

Ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα θα επικεντρωθεί στην τόνωση της κατανάλωσης και θα εξετάσει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ένας αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα έχει ακόμη περιθώριο να μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά, ενώ αντιμετωπίζει κάποιους περιορισμούς στη μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 3,4% το πρώτο οκτάμηνο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, έναντι αναμενόμενης επέκτασης 3,5%.

Ενώ το Πεκίνο έχει εντείνει τις προσπάθειές του για τη διάσωση της αγοράς κατοικίας, πολλοί αναλυτές λένε ότι χρειάζονται πολύ πιο επιθετικά βήματα για να βοηθηθούν οι υπερχρεωμένοι κατασκευαστές και να ενθαρρυνθούν οι επίδοξοι αγοραστές κατοικιών να επιστρέψουν στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com