Συμφωνία ΗΠΑ με Ρουμανία για 32 αεροσκάφη F-35, έναντι 7,2 δισ. δολαρίων

Συμφωνία ΗΠΑ με Ρουμανία για 32 αεροσκάφη F-35, έναντι 7,2 δισ. δολαρίων
Η Ρουμανία κατέχει στρατηγική θέση στην πύλη προς την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενέκρινε την πώληση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Ρουμανία, μια συμφωνία αξίας 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η σύμβαση, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, καλύπτει την αγορά από το Βουκουρέστι 32 αεροσκαφών F-35A και συναφούς εξοπλισμού, που παράγονται από τον αμερικανικό αεροδιαστημικό και αμυντικό κολοσσό Lockheed Martin.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη», αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανακοίνωση της σύμβασης έρχεται καθώς οι Ουκρανοί πιλότοι άρχισαν αυτή την εβδομάδα να εκπαιδεύονται σε ειδικό κέντρο στη Ρουμανία σε F-16, μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, τα οποία η Ουάσινγκτον έχει εγκρίνει να χρησιμοποιήσει το Κίεβο για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ρουμανία κατέχει στρατηγική θέση στην πύλη προς την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα και στοχεύει να γίνει διεθνής κόμβος για την εκπαίδευση των F-16.

Εγκαινίασε ένα κέντρο εκπαίδευσης F-16 στην αεροπορική της βάση Fetesti τον Νοέμβριο του 2023, δεσμευόμενη ότι θα εκπαιδεύσει και Ουκρανούς εκεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε την Πέμπτη με τη Ρουμάνα ομόλογό του Λουμινίτα Οντομπέσκου, ευχαριστώντας το Βουκουρέστι για την παράδοση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: