ΥΠΕΝ: Νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για πιο «πράσινα» σπίτια – Αιχμή το «Εξοικονομώ 2024»

ΥΠΕΝ: Νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για πιο «πράσινα» σπίτια – Αιχμή το «Εξοικονομώ 2024»
Panoramic view of metropolitan Athens, Greece with Lycabettus hill and Pedion tou Areos park seen from Areopagus rock
Με μια σειρά προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, το ΥΠΕΝ στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει μια σειρά προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την αναβάθμιση κατοικιών σε όλη τη χώρα. Σε πρόσφατη εκδήλωση στη ΔΕΘ, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσίασε τα επερχόμενα προγράμματα, που θα ξεκινήσουν σύντομα, με κυριότερο το «Εξοικονομώ 2024».

Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και διαθέτει προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, 30 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι 50%, με ειδική πρόβλεψη για τη Θεσσαλία στο 80%. Επιπλέον, το «Εξοικονομώ 2024» για ευάλωτα νοικοκυριά θα προσφέρει στήριξη σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, με προϋπολογισμό 125 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η νέα φάση του προγράμματος «Αλλάζω θερμοσίφωνα», με προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια ευρώ, θα προωθήσει την αντικατάσταση παλιών συστημάτων θέρμανσης. Επιπλέον, θα ξεκινήσει πρόγραμμα επιδότησης για αντλίες θερμότητας, ενώ σχεδιάζεται και ένα πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων και τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας για την πράσινη μετάβαση, επισημαίνοντας την ανάγκη για αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Υφυπουργός Σδούκου, τα προγράμματα «Εξοικονομώ» της τελευταίας πενταετίας, με προϋπολογισμό 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν ήδη αναβαθμίσει 146.000 κατοικίες, εξοικονομώντας 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: