Ποιοί χώροι εργασίας μπορούν να εξαλείψουν το καλοκαιρινό άγχος των γονέων

Ποιοί χώροι εργασίας μπορούν να εξαλείψουν το καλοκαιρινό άγχος των γονέων
Photo: pixabay.com
Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις γονείς θα αξιοποιούσαν αυτή την ευκαιρία, με θετικές επιπτώσεις στην ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.

Η βελτιωμένη πρόσβαση σε χώρους εργασίας κοντά στην κατοικία μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στη μείωση του στρες για εργαζόμενους γονείς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της International Workplace Group (IWG). Η έρευνα σε πάνω από 1.000 εργαζόμενους γονείς αποκάλυψε ότι το 61% αντιμετωπίζει τις σχολικές διακοπές ως ιδιαίτερα στρεσογόνες λόγω της ανάγκης να εξισορροπήσουν την επαγγελματική τους ζωή με τη φροντίδα των παιδιών.

Η μελέτη έδειξε ότι το 63% των γονέων παραδέχεται ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις επηρεάζουν σημαντικά την εργασιακή τους ζωή κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγικότητά τους μειώνεται, με το 42% να μειώνει τις ώρες εργασίας του και το 49% να χρησιμοποιεί την ετήσια άδειά του για να φροντίσει τα παιδιά.

Σημαντικό είναι ότι το 78% των γονέων θα χρησιμοποιούσε χώρους εργασίας κοντά στο σπίτι αν υπήρχε καλύτερη πρόσβαση σε αυτούς από τους εργοδότες. Αυτή η δυνατότητα είναι ακόμα πιο ελκυστική για νεότερους γονείς, με το 92% των γονέων ηλικίας 35 ετών και κάτω να δηλώνουν ότι θα εκμεταλλεύονταν έναν τοπικό χώρο εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς καταφεύγουν στην ετήσια άδεια για να περιορίσουν τα έξοδα φροντίδας των παιδιών, με το 49% να αναγκάζεται να τη χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ένας στους δέκα γονείς εξαντλεί την άδειά του αποκλειστικά για τη φροντίδα των παιδιών, ενώ ένας στους είκοσι αναγκάζεται να πάρει άδεια χωρίς αποδοχές.

Η αύξηση της υβριδικής εργασίας προσφέρει λύσεις, με το 74% των διευθυνόντων συμβούλων να μην θεωρούν πλέον υποχρεωτική την εργασία στο γραφείο για όλο το προσωπικό. Επιπλέον, το 89% των εργαζόμενων γυναικών αναφέρει θετικά αποτελέσματα από την υβριδική εργασία.

Ο CEO της IWG, Mark Dixon, τονίζει ότι η υβριδική εργασία μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά την πίεση στους εργαζόμενους γονείς κατά τις διακοπές. Παράλληλα, η Fatima Konig, Διευθύντρια Εμπορικών Υποθέσεων της IWG, υπογραμμίζει ότι η καλύτερη πρόσβαση σε ποικιλία χώρων εργασίας μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο υποστηρικτικό και παραγωγικό περιβάλλον για τους γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: