Η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών προειδοποιεί κατά της απότομης μείωσης των επιτοκίων

Η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών προειδοποιεί κατά της απότομης μείωσης των επιτοκίων
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main with a sign for a railroad crossing with a steam locomotive in the foreground. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το ουδέτερο επιτόκιο (r* στη γλώσσα των οικονομικών εγχειριδίων) είναι μια «μάλλον θολή έννοια», σύμφωνα με την BIS.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που χαρακτηρίζεται και ως η «Διεθνής» των κεντρικών τραπεζών, προέτρεψε τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες να μην σπαταλήσουν τα αποθέματα επιτοκίων που δημιούργησαν τα τελευταία δύο χρόνια, μειώνοντάς τα πάλι πολύ γρήγορα.

Η σύσταση της κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζιτών, όπως είναι γνωστή η BIS, έρχεται καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν αν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα ξεκινήσει τον πολυαναμενόμενο κύκλο μείωσης των επιτοκίων της αυτή την εβδομάδα με μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας ή μεγαλύτερη κατά μισή μονάδα.

Ο επικεφαλής του Νομισματικού και Οικονομικού Τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόριο, τόνισε ότι το μήνυμά του ήταν προς όλες τις κεντρικές τράπεζες ότι πρέπει να διατηρήσουν κάποια «περιθώρια ασφαλείας» για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τόσο τις αναμενόμενες υφέσεις όσο και τις απροσδόκητες μελλοντικές κρίσεις.

«Θα ήταν κρίμα αν αυτό το περιθώριο ελιγμών σπαταληθεί» είπε στους δημοσιογράφους καθώς η BIS δημοσίευσε την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα.

«Το αναμενόμενο είναι η ύφεση που είναι βέβαιο ότι θα έρθει. Το απροσδόκητο είναι τα είδη των σοκ του COVID που είδαμε. Έτσι, αυτό είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν αποφασίζεται ο ρυθμός και το πόσο μακριά θα προχωρήσουμε» συμπλήρωσε

Η ευρέως αναμενόμενη περικοπή της Fed αυτή την εβδομάδα θα είναι η πρώτη της μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της Βρετανίας, του Καναδά, της Ελβετίας, της Νέας Ζηλανδίας και πολλών αναδυόμενων αγορών, έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία.

Ωστόσο, οι αγορές δυσκολεύονται να αποκρυπτογραφήσουν πού είναι πιθανό να εγκατασταθούν τα επιτόκια σε αυτόν τον κύκλο, δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία. Ο Μπόριο δήλωσε ότι το ουδέτερο επιτόκιο (r* στη γλώσσα των οικονομικών εγχειριδίων) είναι μια «μάλλον θολή έννοια».

«Ανακαλύπτετε μόνο πού είναι το αστέρι του r*, όταν φτάσετε εκεί με κάποιο τρόπο» υποστήριξε.

Προειδοποιήσεις για τις μετοχές

Η έκθεση της BIS αναλύει επίσης τις απότομες πτώσεις του Αυγούστου στις υπερμεγέθεις αμερικανικές τεχνολογικές και παγκόσμιες μετοχές και τις δραματικές κινήσεις όταν η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) προς υψηλότερα επιτόκια οδήγησε σε ξαφνική αποδέσμευση των εξαιρετικά δημοφιλών συναλλαγών σε γιεν carry trades.

Το εν λόγω εμπόριο, το οποίο περιλαμβάνει το δανεισμό γιεν σε χαμηλό κόστος για επενδύσεις σε άλλα νομίσματα και περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, στηρίζει τις αγορές εδώ και δεκαετίες.

Εκτός από την άνοδο του γιεν, η αναταραχή του Αυγούστου περιελάμβανε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τραπεζικού δείκτη TOPIX της Ιαπωνίας στα 40 χρόνια της ιστορίας του, καθώς και ένα σημαντικό άλμα στον κύριο δείκτη φόβου της παγκόσμιας αγοράς, τον δείκτη μεταβλητότητας του Chicago Board Options Exchange, ή αλλιώς «VIX».

Ο Χιουν Σονγκ Σιν, επικεφαλής έρευνας της BIS και κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος, δήλωσε ότι η ονομαστική κλίμακα των εκκρεμών swaps και forwards συναλλάγματος με το γιεν στη μία πλευρά – έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 27% από το τέλος του 2021 σε 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες προς το παρόν σχετικά με το πόσο αποσταθεροποιητική θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια αποδέσμευση του carry trade.

«Ένα πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε καλύτερα δεδομένα σχετικά με την κατεύθυνση του εμπορίου για να έχουμε μια αίσθηση του ποιος είναι στην πραγματικότητα ο οικονομικός σκοπός αυτής της συναλλαγής» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com