Κάμαλα Χάρις vs Τραμπ: Γιατί οι αγορές ψηφίζουν τον… «κανέναν»

Κάμαλα Χάρις vs Τραμπ: Γιατί οι αγορές ψηφίζουν τον… «κανέναν»
epa11597643 A monitor off stage during a presidential debate between Republican presidential candidate Donald J. Trump and Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris hosted by ABC News at the National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania, USA 10 September 2024. The 90 minute event is the only planned debate between the two candidates in the 2024 presidential election. EPA/DEMETRIUS FREEMAN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο προσκήνιο η φορολογική ατζέντα των δύο υποψηφίων.

Οι πολιτικές προτάσεις των υποψηφίων Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις αμερικανικές μετοχές, με την προτεινόμενη αύξηση της εταιρικής φορολογίας από την Χάρις να προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν πως το σχέδιό της θα μπορούσε να μειώσει την αξία των μετοχών κατά 4% έως 6%, ενώ οι προτάσεις του Τραμπ αναμένεται να επιφέρουν πτώση από 0% έως 4%.

Συγκεκριμένα, η Χάρις σχεδιάζει να αυξήσει τον ομοσπονδιακό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 28%, σε αντίθεση με τον Τραμπ που προτείνει μείωση στο 15%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή η διαφορά αντικατοπτρίζεται και στις εκτιμήσεις των στρατηγικών αναλυτών της Goldman Sachs, οι οποίοι αναμένουν πως οι αλλαγές στη φορολογία θα έχουν σημαντική επίδραση στα κέρδη του S&P 500.

Παράλληλα, η BNP Paribas προβλέπει ότι οι σχεδιαζόμενοι δασμοί της Χάρις, ειδικά ο παγκόσμιος δασμός 10% και ο δασμός 60% στην Κίνα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του S&P 500 κατά 9% έως 12%.

Ωστόσο, η Citi σημειώνει ότι οι εκλογικές επιπτώσεις, αν και σημαντικές, είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές, με το επενδυτικό κλίμα και τις κινήσεις της Fed να διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: