ΕΚΤ: Έμφαση από τον Λέιν στη «σταδιακή μείωση των επιτοκίων», χωρίς χρονοδιάγραμμα

ΕΚΤ: Έμφαση από τον Λέιν στη «σταδιακή μείωση των επιτοκίων», χωρίς χρονοδιάγραμμα
epa07362823 (FILE) - Governor of the Central Bank of Ireland, Philip Lane, delivers a speech during the conference Finance Disintermediation and the Future of the Banking Sector' held in Madrid, Spain, 30 October 2018 (reissued 11 February 2019). According to reports, Eurozone ministers backed Lane's nomination to assume the post of chief economist at the European Central Bank (ECB). EPA/MARISCAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν μεταξύ των κινήσεων, υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια σταδιακά, αλλά δεν χρειάζεται να ορίσει χρονοδιάγραμμα, καθώς οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν μεταξύ των κινήσεων, υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν σε ομιλία του τη Δευτέρα.

«Μια σταδιακή προσέγγιση για τη μείωση της περιοριστικότητας θα είναι κατάλληλη εάν τα εισερχόμενα στοιχεία είναι σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη», σημείωσε ο Λέιν στο Λουξεμβούργο. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε την προαιρετικότητα όσον αφορά την ταχύτητα της προσαρμογής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει τις περικοπές εάν η οικονομία παραπαίει ή ο αποπληθωρισμός επιταχύνεται, αλλά η τράπεζα θα πρέπει να επιβραδύνει σε περίπτωση εκπλήξεων που πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη η ευρωτράπεζα προχώρησε στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της κατά τους τελευταίους 3 μήνες, με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να τονίζει πως δεν υπάρχει δέσμευση για νέες μειώσεις των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: