Εθνική Τράπεζα: Εβδομάδα αποφάσεων για το ΤΧΣ

Εθνική
Museum of National Bank of Greece in Athens, Greece on March 13, 2024. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το παρασκήνιο και οι κινήσεις του ΤΧΣ που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθεί η απόφαση από την κυβέρνηση για το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας που θα διατεθεί μέσω placement, από το συνολικό 18,39% που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτή η εξέλιξη προέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, όπου το θέμα της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο επίκεντρο. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι η διάθεση του 10% φαίνεται να αποτελεί την επικρατέστερη απόφαση, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσοστό να αυξηθεί στο 13%. Η πιθανότητα διάθεσης του συνολικού 18,39% είναι το πιο επιθυμητό σενάριο για την αγορά, με βάση και τις επαφές που έχει πραγματοποιήσει η JP Morgan, που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ στη διαδικασία αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν η JP Morgan ξεκινήσει την εμπιστευτική βολιδοσκόπηση της αγοράς, κρίνεται απαραίτητο να καθοριστεί το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους επιλέγεται μια συγκεκριμένη επιλογή. Αυτό θα βοηθήσει να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και να προσδιοριστούν οι παράγοντες που οδήγησαν στην τελική απόφαση.

Το placement προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η διαδικασία της εμπιστευτικής βολιδοσκόπησης αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι το placement θα είναι συνδυασμένη προσφορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ακολουθώντας παρόμοια διαδικασία με αυτή της περσινής διάθεσης του 22%, όπου συμμετείχαν και φυσικά πρόσωπα.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται ο καθορισμός του εύρους τιμής, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 1,07%, κλείνοντας στα 7,384 ευρώ, ενώ σημείωσε πτώση 3,74% τις τελευταίες επτά ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: