Φρίντριχ Μερτς: Η νεολαία του CDU, η BlackRock και η κριτική στην Μέρκελ- Ποιος είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών

Φρίντριχ Μερτς: Η νεολαία του CDU, η BlackRock και η κριτική στην Μέρκελ- Ποιος είναι ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών
epa11601800 Chairman of the Christian Democratic Union (CDU) party and faction Friedrich Merz looks on as he attends a session of the 'Bundestag', or German parliament, in Berlin, Germany, 13 September 2024. The German Bundestag is due to conclude the first round of discussions on the 2025 federal budget and the financial plan 2024 to 2028. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιστροφή στις συντηρητικές ρίζες για το κόμμα σε ζητήματα οικονομίας και μετανάστευσης.

Οι ηγέτες των συντηρητικών στη Γερμανία συμφώνησαν να είναι ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς υποψήφιος για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ.

«Με λίγα λόγια, το ζήτημα του υποψηφίου για την καγκελαρία κρίθηκε – θα είναι ο Φρίντριχ Μερτς», δήλωσε ο Ζέντερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μερτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο Φρίντριχ Μερτς

Ο Φρίντριχ Μερτς γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1955 στο Μπρίλον της Γερμανίας. Έχει σπουδάσει νομικά και ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος και δικαστής. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε νωρίς, καθώς εντάχθηκε στη Νεολαία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και εξελέγη ευρωβουλευτής το 1989. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπηρέτησε μέχρι το 1994, όταν εξελέγη μέλος της Bundestag, της ομοσπονδιακής βουλής της Γερμανίας.

Κατά τη δεκαετία του 2000, ο Μερτς αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους πολιτικούς του CDU, υπηρετώντας ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος από το 2000 έως το 2002. Έγινε γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις, ιδιαίτερα σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Προώθησε την ιδέα της «γερμανικής κουλτούρας», υποστηρίζοντας την ενσωμάτωση των μεταναστών με βάση τις αξίες και τους νόμους της Γερμανίας, και ήταν υπέρμαχος της μείωσης της γραφειοκρατίας και της φορολογικής ελάφρυνσης για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Μετά το 2002, ο Μερτς αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ενεργό πολιτική, αν και παρέμεινε μέλος της Bundestag μέχρι το 2009. Στη συνέχεια, στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνοντας θέσεις σε διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών, όπως της BlackRock Γερμανίας, όπου υπηρέτησε ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου.

Το 2018, επέστρεψε στην πολιτική σκηνή, διεκδικώντας την ηγεσία του CDU μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος, αν και ηττήθηκε από την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ωστόσο, παρέμεινε ενεργός στην πολιτική και το 2021, μετά την παραίτηση του Άρμιν Λάσετ, εξελέγη αρχηγός του CDU. Η εκλογή του συμβολίζει μια στροφή προς πιο συντηρητικές θέσεις για το κόμμα, ιδιαίτερα σε ζητήματα οικονομίας και μετανάστευσης.

Ο Μερτς έχει επικρίνει την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ, προωθώντας μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση που τονίζει την σημασία των ελεύθερων αγορών και των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Υποστηρίζει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά με έμφαση στην εθνική κυριαρχία και την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: