Πολιτική θύελλα στη Γαλλία: Δεκτό αίτημα της Αριστεράς – Ξεκινά διαδικασία έκπτωσης του Μακρόν

Πολιτική θύελλα στη Γαλλία: Δεκτό αίτημα της Αριστεράς – Ξεκινά διαδικασία έκπτωσης του Μακρόν
epa11425346 French President Emmanuel Macron (C) stands after a lunch with Senegalese President Bassirou Diomaye Faye at the Elysee Palace in Paris, France, 20 June 2024. Newly elected following the March 2024 presidential elections, the Senegalese head of state met with his French counterpart at the end of the Global Forum for Vaccine Sovereignty and Innovation. EPA/ANDRE PAIN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, η γαλλική Εθνοσυνέλευση αποδέχεται το αίτημα έκπτωσης του Μακρόν, ενώ οι αναλυτές συμφωνούν πως η διαδικασία δύσκολα θα πετύχει.

Το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε την Τρίτη, με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, το αίτημα που υπέβαλαν κυρίως βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας, για την εκκίνηση της διαδικασίας έκπτωσης του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση του θέματος στη νομική επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης.

Παρά τη σοβαρότητα της πρότασης, οι περισσότεροι Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η πιθανότητα αυτή να οδηγήσει στην έκπτωση του Μακρόν είναι σχεδόν μηδαμινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να επιτευχθεί η έκπτωση του προέδρου, απαιτείται υπερψήφιση από τα δύο τρίτα των μελών τόσο της Εθνοσυνέλευσης όσο και της Γερουσίας, ένα σενάριο εξαιρετικά απίθανο.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως “κήρυξη πολέμου” κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν, εκπροσωπώντας τον χώρο της ακροδεξιάς, δήλωσε πως η προσπάθεια έκπτωσης του Γάλλου προέδρου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, επικαλούμενη την πολυδιάσπαση των κομμάτων της αριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: