ESG και Τεχνολογίες Πληροφορίας: Ενισχύοντας το Βιώσιμο Μέλλον

ESG και Τεχνολογίες Πληροφορίας: Ενισχύοντας το Βιώσιμο Μέλλον
Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορίας στη στρατηγική της SOFTONE GLOBAL SUSTAIN έχει γίνει βάσει ενός προσεκτικού σχεδιασμού και δέσμευσης από την ηγεσία όχι μόνο της Global Sustain αλλά και της SOFTONE στην οποία ανήκει πλέον η Global Sustain.

Από τον Μιχάλη Σπανό, Διευθύνων Σύμβουλο, Global Sustain

Οι αρχές και πρακτικές ESG (Environment, Society, Governance) έχουν κεντρική θέση στον επιχειρηματικό κόσμο, επιδιώκοντας να ευθυγραμμίσουν την οικονομική ανάπτυξη με περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια, οι τεχνολογίες πληροφορίας (ΤΠ) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των ESG στόχων, παρέχοντας εργαλεία και λύσεις που διευκολύνουν τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πρακτικές.

Ο Ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορίας στην Επίτευξη ESG Στόχων

Οι ΤΠ συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της υπευθυνότητας των επιχειρήσεων. Μέσω της ψηφιακής καινοτομίας, οι εταιρείες μπορούν να παρακολουθούν και να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να ενισχύουν την κοινωνική τους ευθύνη και να βελτιώνουν την εταιρική διακυβέρνηση.

Τεχνολογίες που Ξεχωρίζουν

Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence): Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύει μεγάλα σύνολα δεδομένων και να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη πολιτικών, διαδικασιών και στρατηγικών γύρω από ESG θέματα. Με την AI, οι επιχειρήσεις μπορούν να προβλέπουν και να διαχειρίζονται περιβαλλοντικούς κινδύνους, να βελτιστοποιούν τις κοινωνικές τους πρωτοβουλίες και να ενισχύουν τη διακυβέρνησή τους, ικανοποιώντας και τις ολοένα αυξανόμενες προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών.

Big Data και Αναλυτική Δεδομένων: Οι αναλυτικές τεχνολογίες επιτρέπουν την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν τάσεις και να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και στην ανάπτυξη βιώσιμων στρατηγικών, ενώ μπορεί να υποστηρίξει επίσης την τεκμηρίωση και επαλήθευση (validation) των σχετικών δεδομένων ESG.

Internet of Things (IoT): Τα IoT συστήματα επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση των ενεργειακών καταναλώσεων και των εκπομπών ρύπων και λοιπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι αισθητήρες IoT μπορούν να συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση και να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Blockchain: Η τεχνολογία blockchain προσφέρει διαφάνεια και ασφάλεια στην αλυσίδα εφοδιασμού, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα των προϊόντων και την ηθική προέλευσή τους. Αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και προάγει πρακτικές δίκαιου εμπορίου.

Μιχάλης Σπανός, CEO, Global Sustain
Μιχάλης Σπανός, CEO, Global Sustain

Η Σημασία των Πλατφορμών ESG

Η ανάπτυξη πλατφορμών ESG είναι κρίσιμη για τη συλλογή, αξιολόγηση και διαχείριση δεδομένων ESG. Αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν την απρόσκοπτη διασύνδεση με άλλα πληροφοριακά συστήματα και πηγές δεδομένων, διευκολύνοντας την ολοκληρωμένη ανάλυση και αναφορά ESG δεικτών. Ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι πλατφόρμες αυτές παρέχουν εργαλεία που τις βοηθούν να προσαρμοστούν στις νέες αυξημένες ρυθμιστικές και κανονιστικές απαιτήσεις για θέματα ESG. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλατφόρμες ESG ενσωματώνουν σταδιακά όλο και περισσότερες τεχνολογίας πληροφορίας, καθιστώντας τες πλέον απαραίτητες και αναγκαίες για οποιουδήποτε μεγέθους και κλάδου εταιρεία.

Ενσωμάτωση Τεχνολογιών Πληροφορίας στη Στρατηγική της SOFTONE GLOBAL SUSTAIN

Η ενσωμάτωση των ΤΠ στη στρατηγική της SOFTONE GLOBAL SUSTAIN έχει γίνει βάσει ενός προσεκτικού σχεδιασμού και δέσμευσης από την ηγεσία όχι μόνο της Global Sustain αλλά και της SOFTONE στην οποία ανήκει πλέον η Global Sustain. Όλες οι ανωτέρω τεχνολογίες εντάσσονται σταδιακά στην ESG4ALL, μία καινοτόμο πλατφόρμα η οποία θα διασυνδέεται όχι μόνο με το Soft1 ERP αλλά και με όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες και συστήματα μιας επιχείρησης. H SOFTONE GLOBAL SUSTAIN παρακολουθεί συστηματικά και αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των ΤΠ για την ενσωμάτωσή τους στα τελικά προϊόντα και υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση η οποία έρχεται να καλύψει μια πολύ σημαντική ανάγκη της αγοράς.