Ηλεκτροκίνηση: Έως 25% των συνολικών αυτοκινήτων στην ΕΕ μέχρι το 2030 – Οι προβλέψεις της T&E

Ηλεκτροκίνηση: Έως 25% των συνολικών αυτοκινήτων στην ΕΕ μέχρι το 2030 – Οι προβλέψεις της T&E
Photo: pixabay.com
«Όσο περισσότερο η ΕΕ προστατεύει τις καθυστερημένες αυτοκινητοβιομηχανίες της, τόσο λιγότερο ανταγωνιστικές θα είναι», υπογράμμισε η T&E.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία (BEV) που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να φτάσουν σε συνολικό μερίδιο αγοράς μεταξύ 20% και 24% έως το 2025, κυρίως λόγω των φθηνότερων τιμών πώλησης, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ, Transport & Environment (T&E).

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες – σε μερίδιο αγοράς 14% το πρώτο εξάμηνο του έτους – εν μέρει λόγω των διαφορετικών πολιτικών για τα πράσινα κίνητρα σε όλο το μπλοκ, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές, επιδιώκοντας να προστατεύσουν τη βιομηχανία της ΕΕ, έχουν επιβάλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισήγαγε τον Σεπτέμβριο κίνητρα για να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση.

Η T&E, η οποία τον Ιούνιο είχε προβλέψει μερίδιο 21% για το επόμενο έτος, αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν.

Είπε ότι οι νέες προβλέψεις της λαμβάνουν υπόψη την αναμενόμενη άφιξη το 2024 και το 2025 επτά νέων πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων με τιμή κάτω των 25.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 10%-15% της αγοράς BEV το επόμενο έτος.

Τα BEV θα πρέπει να συνεισφέρουν περίπου το 60% της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απαιτούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων το επόμενο έτος, ενώ οι υβριδικές επιλογές θα μπορούσαν να συνεισφέρουν το 20% της μείωσης των εκπομπών, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με την πτώση της ζήτησης EV και τον αυξημένο ανταγωνισμό από φθηνότερους κινεζικούς αντιπάλους, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές προέτρεψαν τους νομοθέτες της ΕΕ να ενεργοποιήσουν μια ρήτρα κρίσης που θα αναβάλει τους στόχους CO2 κατά δύο χρόνια.

Η T&E σημείωσε ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να αντισταθούν σε οποιεσδήποτε κινήσεις για την αποδυνάμωση ή την καθυστέρηση των στόχων του 2025-2030 και ότι η ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να υποστηρίζεται από ισχυρές εθνικές πολιτικές.

«Το σημερινό προβάδισμα που απολαμβάνουν οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων δείχνει μόνο ότι όσο περισσότερο η ΕΕ προστατεύει τις καθυστερημένες αυτοκινητοβιομηχανίες της, τόσο λιγότερο ανταγωνιστικές θα είναι», υπογράμμισε η T&E.

Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Stellantis, η Toyota, η Renault και η Mercedes-Benz έχουν προσαρμόσει προς τα κάτω τους στόχους τους για την ηλεκτροκίνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com