Πράσινο φως από την Κύπρο στο αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με Ελλάδα και Ισραήλ

Πράσινο φως από την Κύπρο στο αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με Ελλάδα και Ισραήλ
This handout photograph released on March 12, 2024 by the Proactiva Open Arms (POA) shows the Open Arms vessel with the humanitarian food aid at the Cypriot port of Larnaca. A Spanish charity ship taking 200 tonnes of humanitarian food aid to war-ravaged Gaza set sail from the Mediterranean island of Cyprus on March 12, aiming to pioneer a "maritime corridor". (Photo by Proactiva Open Arms (POA) / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/Proactiva Open Arms (POA)" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Έργο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

Η Κύπρος θα υποστηρίξει ένα καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Τρίτη πηγή προσκείμενη στο θέμα.

Το λεγόμενο Great Sea Interconnector (GSI) επιδιώκει να συνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας μέσω της Κρήτης, της Κύπρου και τελικά του Ισραήλ σε ένα έργο κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι την Κύπρο, το καλώδιο υπολογίζεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να υποστηρίξει το έργο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, δήλωσε η πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το επίπεδο της συμμετοχής της Κύπρου δεν ήταν σαφές με την πηγή να λέει ότι αυτό θα αποφασιστεί αργότερα.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, επρόκειτο να κάνει δηλώσεις αργότερα την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας.

Με την ολοκλήρωσή της, θα είναι η μεγαλύτερη, σε μήκος 1.240 χιλιομέτρων, και βαθύτερη, σε βάθος 3.000 μέτρων, διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει μέρος της, η οποία, επί του παρόντος, προβλέπεται να ολοκληρωθεί περίπου το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φιλόδοξο έργο αγγίζει ένα περίπλοκο συνονθύλευμα επικαλυπτόμενων διεκδικήσεων δικαιοδοσίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του περιφερειακού αντιπάλου της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Η Κύπρος είχε ζητήσει σαφήνεια σχετικά με το τι θα πλήρωνε για το έργο και τι θα συνέβαινε εάν προέκυπταν «γεωπολιτικοί κίνδυνοι» -η πιθανή αντίθεση της Τουρκίας- που θα οδηγούσαν σε καθυστερήσεις και πιθανό πρόσθετο κόστος.

«Μιλάμε για διεθνή ύδατα, οπότε από αυτή την άποψη οι χώρες επιτρέπεται να τοποθετούν σωλήνες και καλώδια και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Χάρης Τζιμήτρας, ακαδημαϊκός και διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου PRIO, ο οποίος έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα για το θέμα.

«Όμως υπάρχουν ορισμένες περιοχές που η Τουρκία διεκδικεί ως δική της υφαλοκρηπίδα και επειδή αυτό ισχύει, το επιχείρημα της Τουρκίας είναι ότι απαιτείται προηγούμενη συγκατάθεση», είπε.

Αν και αυτή η αξίωση -της προηγούμενης συναίνεσης- θα ήταν «δύσκολο να υποστηριχθεί στη διεθνή έννομη τάξη», η Τουρκία δεν ακολουθεί αυτή την οδό, είπε ο Τζιμήτρας.

«Κατά τη γνώμη μου, οι ενδιαφερόμενες χώρες συχνά δεν επικεντρώνονται τόσο πολύ στις νομικές διαδικασίες- όλα φαίνεται να καταλήγουν σε πολιτικά μέτρα και σε στρατιωτική στάση ισχύος», δήλωσε ο Τζιμήτρας.

Η Τουρκία είχε στείλει ναυτικά μέσα τον Ιούνιο για να παρακολουθήσει ένα πλοίο που εκτελούσε εργασίες έρευνας σχετικά με καλώδια κοντά σε ελληνικό νησί και έχει κατά καιρούς παρεμποδίσει πλοία που είχαν αναλάβει έρευνες για το φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com